НАЈВИШЕ НОВЦА У НАВОДЊАВАЊЕ: Скупштина Војводине усвојила ребаланс буџета, у каси рекордних 95,16 милијарди динара

З. ГРУМИЋ

31. 08. 2022. у 07:45

ПОСЛАНИЦИ Скупштине АП Војводине усвојили су убедљивом већином гласова, одлуку о другом ребалансу овогодишњег покрајинског буџета према којој је војвођанска каса достигла рекордни износ од 95,16 милијарди динара, који је за скоро шест милијарди или 6,7 процената већи од претходног, утврђеног у фебруару.

НАЈВИШЕ НОВЦА У НАВОДЊАВАЊЕ: Скупштина Војводине усвојила ребаланс буџета, у каси рекордних 95,16 милијарди динара

Фото Н. Карлић

Тај предлог Покрајинске владе подржан је 91 гласом владајуће већине коју предводи СНС, док је деветоро посланика опозиције гласало против. Образлажући предложени ребаланс, председник Покрајинске владе Игор Мировић је истакао да износ у буџету Војводине стално расте захваљујући повећању пореских прихода, у првом реду пореза на добит.

- Овај приход је на почетку пројектован на 13 милијарди динара за читаву годину али је тај износ достигнут већ у првих шест месеци, што говори о снази привреде и нашем успешном заједничком деловању са Владом Србије и локалним самоуправама - рекао је Мировић нагласивши да су капитална улагања, повећана за 4,85 милијарди динара, приоритет у трошењу увећаних буџетских средстава.

У обнову инфраструктуре и здравство 1,3 милијарде, Фото Н. Карлић

Од тога је за инвестиције у пољопривреди планирано 1,13 милијарди динара за два система за наводњавање на више од 20.000 хектара, док је 143,4 милиона динара предвиђено за снабдевање пијаћом водом у Бечеју, Бачкој Тополи, Суботици, Инђији, Сенти и Новом Саду.

Ради обнове инфраструктуре у набавку опреме у здравству биће утрошено 1,3 милијарде динара, углавном за Институт у Сремској Каменици али и за друге здравствене установе у Војводини.

За завршетак адаптацију, реконструкцију и доградњу Народног позоришта у Суботици предвиђено је 274 милиона динара, чиме би идуће године требало да буде коначно завршен тај вишегодишњи пројекат.

Током скупштинске расправе посланици СРС су истакли да је и овај ребаланс последица погрешно планираних буџетских прихода, уз опаску да је највећи део намењен потрошњи док су представници ЛСВ нагласили да је додатна средства прво требало предвидети за отклањање последица суше.

КРЕДИТ

ЗБОГ ризика узрокованог глобалном економском кризом привремено је одложено повлачење средстава од кредита ЕБРД, у износу од 450 милиона динара, за остваривање пројекта енергетске ефикасности. Та реализација биће започета сопственим новцем Покрајине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МНОГИ ГА ОСУДИЛИ, МЕМЕДОВИЋ ТРАЖИО ИЗВИЊЕЊЕ: Како је Богдановић правдао оштре речи о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА - У животу сам имао три ауторитета