ПОСТХУМНО МУ ОДАЛИ ПРИЗНАЊЕ - "НАЈМОРАВАЦ" : Љубиша Радојевић из Канаде дао целу уштеђевину за изградњу манастирског комплекса (ФОТО)

С. БАБОВИЋ

12. 08. 2022. у 08:36

НИЈЕ доживео да лично види захвалност својих сународника, али је потез који је направио за живота учинио да га Трстеничани заувек памте: Канађанин западноморавске горе лист Љубиша Радојевић (1925-2022) донирао је пре две године животну уштеђевину да се изгради нов манастирски комплекс са црквом Светог Ђорђа у родном селу Богдања код Трстеника.

ПОСТХУМНО МУ ОДАЛИ ПРИЗНАЊЕ -  НАЈМОРАВАЦ : Љубиша Радојевић из Канаде дао целу уштеђевину за изградњу манастирског комплекса (ФОТО)

Фото: ОУ

Његови сународници су му ове недеље постхумно доделили титулу "најморавац" - почасно признање које добијају изузетне личности у оквиру манифестације "Дани на Морави". Домаћини подсећају да је пре него да поклони 20 милиона динара, који су делом утрошени за темеље богомоље започете прошле године, чика Љубиша платио и археолошка истраживања на брду Ђуровача, како би цео неимарски подухват био по прописима.

- У име моје породице могу да обећам да ћемо догодине завршити и трећи манастир у нашој општини, по чему ће Трстеник бити јединствена општина у Србији - поручује Љубиша Радојевић из Врњачке Бање, синовац покојног имењака, који је примио признање.

Млађи Радојевић редовно је претходних година одлазио на место будућег градилишта како би помогао да се испоштује жеља племенитог ктитора из Британске Колумбије.
Као и донатор, био је врло поносан на прве радове изведене на темељима старе Цркве Светог Ђорђа.

- Стриц је све пратио и пресрећан је, а цео посао градње није једноставан, од транспорта материјала на око 400 метара надморске висине, до саме градње на лицу места - испричао је "Новостима" Љубиша Радојевић.

Фото: ОУ

Титулу примио Љубишин синовац

Завештање Канађанина нашег порекла подржава и Црквени одбор Медвеђа, Епархија крушевачка и општинско руководство. На постојање цркве указала су и претходна геофизичка истраживања стручњака Рударско-геолошког факултета у Београду, као и прича мештана који се сваког Ђурђевдана окупљају на том, за њих, светом месту.

Фото printscreen dearhitektura

Будући изглед манастира

- Цела Ђуровача иза мештане Богдања и околних села има статус светог места - каже парох Ненад Недић. - Зато нико никад није желео да дира било шта са брда. Није се померао ниједан камен. Ниједно дрво није посечено.

Нов манастир видеће се са Моравског коридора. Изгледом ће личити на старија здања, градиће се од ломљеног камена, споља окречити малтером.

Фото: Приватна архива

Љубиша Радојевић

 

Брдо чува стари Југ Богдан

ЂУРОВАЧА се осим у записима Јоакима Вујића и Владислава Титлебаха из 19. века спомиње и у легендама. Историчарка Јелена Вукчевић каже да цело село носи име Богдање, по оцу кнегиње Милице, Југ Богдану, као и да је локалитет Богдашњтица код манастира Љубостиња, недалеко од села.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

ДВА НОВА УПОЗОРЕЊА НА НЕПОГОДЕ: Спремите се на време - олујни ветрови и грмљавина доносе велику количину падавина

РЕПУБЛИЧКИ хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) издао је два најновија упозорења. Једно се односи на велику количину падавину данас, а друго за сутра за грмљавинске непогоде са градом и олујним ветром.

26. 09. 2022. у 12:52

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

ОВО ЈЕ МЛАДИЋ КОЈИ СЕ ЗАПАЛИО ПРЕД ЂОКОВИЋЕМ: Откривено шта стоји иза језивих сцена самоповређивања на Лејвер купу

НА ЛЕЈВЕР купу у Лондону догодио се прекид меча између Стефаноса Циципаса и Дијега Шварцмана, након што су на центру терена виђене језиве сцене самоповређивања једног од гледалаца.

23. 09. 2022. у 20:25

Коментари (0)

МОЖЕ СТОМАК ДА ЗАБОЛИ Србин купио крофну са кремом - остао у шоку кад ју је пресекао и видео шта има у њој (ФОТО)