"БАНАТСКИ ДАНИ ТЕКУ" У ЗРЕЊАНИНУ: Богат програм фестивала културног наслеђа

Б. Грујић

08. 08. 2022. у 16:06

ФЕСТИВАЛ културног наслеђа под називом "Банатски дани теку", одржаће се од петка 12. до недеље 14. августа у атријуму Музеја у Зрењанину.

БАНАТСКИ ДАНИ ТЕКУ У ЗРЕЊАНИНУ: Богат програм фестивала културног наслеђа

Фото: Музеј Зрењанин

Нематеријално културно наслеђе, изузетно богате мултикултуралне средине какав је Банат, учесници ће представити  кроз традиционалне извођачке уметности, затим традиционална умећа, вештине и занате и традиционалну и по много чему, јединствену банатску кухињу. 

Фото: Музеј Зрењанин

Учесници тродневног програма су представници већинских народа који насељавају Банат, Срби, Румуни, Словаци и Мађари.

Фото: Музеј Зрењанин

Првог дана фестивала локалне заједнице ће се представити традиционалном имузиком, песмом и игром, следећег дана биће представљена традиционална умећа, вештине и занати, а на крају, посетиоци ће имати прилику да се упознају са знањима везаним за прераду и употребу вуне, некада најзаступљеније сировине, а актери ће прести и упредати нити, плести и ткати на разбоју, а биће представљен и један од најстаријих заната, пустовање вуне. 

Фото: Музеј Зрењанин

Трећег и последњег дана,  биће представљена традиционална трпеза, чији садржај чини круну етно богатства једног народа или регије, уз представљање традиционалног недељног ручка, са жутом супом са домаћим резанцима, ринфлајшем и сосом од вишања, али и бројних другим кулинарским ђаконијама, карактеристичним за Банат и равницу.

Почетак програма је сваког дана у 18 часова, уз  слободан улаз.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Овако ће изгледати нова зграда Београдске филхармоније

БОНУС ВИДЕО: ВЕЛИКА НАРОДНА ИГРАНКА У ЈАГОДИНИ - И ове године развило се највеће народно коло

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

СНИМАК ЛИКВИДАЦИЈЕ У ПАНАМИ: Да ли ово убиство има везе са Радојем Звицером?! (ВИДЕО)

У ПАНАМСКИМ медијима објављен је снимак са места убиства мушкарца између 40 и 45 година који је убијен у петак поподне. Према наводима тамошњих медија још увек није откривен идентитет убијеног који је убијен у белом аутомобилу.

30. 09. 2022. у 23:53

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

КОМШИЈА ИЗ ПАКЛА: Дала му кључ да храни мачке, а онда је видела снимак са камере - страшно шта је урадио у њеном кревету (ВИДЕО)

ДА ЛИ стварно знате ко су вам комшије? Ово питање треба себи да постави Деби Веринг-Џонс (64) из Бирмингема коју је непријатно изненадио њен комшија у којег је имала поверење.

03. 10. 2022. у 20:26

Коментари (0)

ЧУДО НА ЗЛАТИБОРУ Зграда успешно пркоси гравитацији: Шири торањ у Пизи (ФОТО)