ИЗ ФОНТАНЕ ЋЕ ОПЕТ ТЕЋИ ВИНО: Жупска берба - после две године паузе

С. Бабовић

08. 08. 2022. у 00:30

НАКОН две године паузе услед епидемије короне, најмасовнија манифестација посвећена вину - "Жупска берба" у Александровцу, коначно је заказана.

ИЗ ФОНТАНЕ ЋЕ ОПЕТ ТЕЋИ ВИНО: Жупска берба - после две године паузе

Млада не сме у брак док не изгази грожђе, Фото С. Бабовић

Организатори се надају да ће све бити спремно да госте по 57. пут приме од 15. до 18. септембра. Утаначен је и програм манифестације, а најављени наступи "Рибље чорбе", Жељка Самарџића и "Звезда Гранда".

Из јединствене фонтане у центру града ће традиционално, уместо воде, потећи више од 20.000 литара вина. Жупска ружица - поклон Компаније "Вино Жупа".

- У холу Средње пољопривредне школе "Свети Трифун" биће велика изложба пољопривредних производа, као и стручна предавања на тему развоја пољопривреде - напомиње Мирко Михајловић, председник општине Александровац.

- Све то зачинићемо вечерњим концертима народне и забавне музике у центру града. После две године паузе због короне, желимо да "Жупска берба" ове године заблиста у пуном сјају.

Фото С. Бабовић

Идејним творцем и организатором "Жупске бербе" сматра се познати песник и писац и критичар, човек позоришта, Милосав Буца Мирковић (1932-2013). Родну Жупу у песмама описује као "океанију", "царску" и "винску". Манифестација се мењала током година, али се као традиција усталило да се током ње одржавају и атрактивне гостујуће изложбе, међународни и дечји фестивали фолклора, маскенбал најмлађих, вечери винске поезије, концерти познатих музичара, прикази старих жупских свадби са младом која не сме у брак док честито не изгази грожђе.

Вино се у Жупи точи најмање од 1196, када се виноградарска села Александровца спомињу у запису Стефана Немање. Та традиција биће приказана и током бербе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

С ПИНКОМ САМ ЗАВРШИО: Жика се повукао се екрана - ево чиме се данас бави