СЕЋАЊЕ НА ДАН КАДА ЈЕ У САВУ ПОРИНУТ "ЈАДАР": У Новом Саду обележен дан Речне флотиле и Речних јединица Војске Србије (ФОТО)

В. МИТРИЋ

05. 08. 2022. у 19:32

У НОВОМ Саду данас су обележени Дан речне флотиле и Дана рода речних јединица Војске Србије.

СЕЋАЊЕ НА ДАН КАДА ЈЕ У САВУ ПОРИНУТ ЈАДАР: У Новом Саду обележен дан Речне флотиле и Речних јединица Војске Србије (ФОТО)

Фото: В. Митрић

Обележавање је одржано на Кеју жртава рације, укрцавањем гостију на брод посебне намене "Козара". Поздравне речо упутио је Љубиша Марковић, командант Речне флотиле и капетан бојног брода,након чега је уследио дефиле пловних објеката.

Од 2008.године Војска Србије 06. август обележава као Дан речне флотиле. Исте године у састав Речне флотиле ушле су и понтонирске јединице.

У спомен на славну прошлост и храброст показану у свим овим догађајима, обележава се Дан рода речних јединица Војске Србије и Речне флотиле. Данас је Речна флотила технички и кадровски опремљена и оспособљена за реализацију задатака одбране и заштите на унутрашњим пловним путевима,безбедност пловидбе ,спашавање на рекама,каналима и језерима,пружање помоћи становништву у случају непогода ,али и учешћу у мировним операцијама и међународној сарадњи. Дејствује самостално или у сарадњи са другим јединицама Војске Србије.

У име града Новог Сада церемонији је присуствовао заменик градоначелника Милан Ђурић,који је припадницима Речне флотиле честитао њихов дан.

Начелник Мачванског округа Владан Красавац подсетио је да је 6. августа 1915. године у војном бродоградилишту на Сави, на Општини Чукарица, поринут први српски ратни брод,оклопни чамац "Јадар", након што се претходно користио заробљени аустроугарски брод"Форте". Од тада се 6. августа обележава Дан речне флотиле и Дан рода речних јединица Војске Србије.

-Овим догађајем од пре више од једног века отпочиње и званично формирање српске речне флотиле -подсећа Красавац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

После вести да се храни у народној кухињи, огласила се Беби Дол