СРПСКА САНИРА КРАЈИШКУ БРВНАРУ: Завичајна кућа у Банатском Великом Селу код Кикинде коначно ће бити обновљена

Р. ШЕГРТ

20. 07. 2022. у 06:47

ПРОПАДАЊЕ старе, приземне куће од дрвета у центру Банатског Великог Села код Кикинде, коначно ће бити заустављено.

СРПСКА САНИРА КРАЈИШКУ БРВНАРУ: Завичајна кућа у Банатском Великом Селу код Кикинде коначно ће бити обновљена

Фото: Р. Шегрт

Спас и обнову крајишке брвнаре омогућиће Представништво Републике Српске у Београду, које је за санацију обезбедило скоро 600.000 динара. То ће омогућити реконструкцију крова који је у веома лошем стању. Помоћ се очекује и од Покрајинског фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима. Тако би ове две институције сачувале јединствену етно-кућу, симбол досељавања Крајишника у Банат после Другог светског рата.

- Акцију за спас Завичајне куће покренули смо још пре три године. Тада нам је Покрајински фонд обезбедио одређену суму новца, али је епидемија короне зауставила све активности. Међутим, није престала наша жеља да брвнару сачувамо од даљег пропадања. Урадили смо пројекат обнове који је Представништво Српске подржало са нешто мање од 600.000 динара, чиме смо презадовољни - објашњава Борислав Стојисављевић, из Удружења грађана "Крајишки вишебој", које се највише залагало за обнову објекта.

Завичајна кућа у Банатском Великом Селу подигнута је пре 25 година, али више не може да служи на понос овом лепом, урбанистички уређеном селу. Налази се у парку, у близини отворених базена, али одавно прокишњава, кров је дотрајао, а у унутрашњости је остало врло мало покућства и експоната који су годинама сакупљани. Месна заједница протеклих година није ништа учинила за спас аутентичног дрвеног објекта. Иницијативу за реконструкцију покренуло је УГ "Крајишки вишебој".

БИЛО 150 ЕКСПОНАТА

ВЕЛИКОСЕЛЦИ су неколико година опремали Завичајну кућу. У ентеријеру је, уз огњиште, било чак 150 експоната, који су сада код више сеоских друштава. Богату опрему највише су обезбедили Славко Самарџија Чапило и покојна Мира Лукач, кореограф, која је из Дрвара донела много предмета.

- Кућа чак није ни укњижена, али је тај процес у току. Најпре ће се санирати кров и урадити спољна заштита. Кућа је од изградње само једном префарбана и то пре десет година. Следећи корак биће враћање експоната. Наша намера је да обезбедимо и осветљење и видео-надзор. Изглед и аутентичност ће се, свакако, задржати. Простор испред објекта могао би да се користи за одржавање културних програма - наводи Стојисављевић.

Великоселцима је пуно срце што су помоћ добили од Републике Српске, јер донација потврђује нераскидиву везу народа са обе стране Дрине. У постојање и запуштеност Завичајне куће прошле године уверио се и Млађен Цицовић, шеф Представништва Српске у Србији.

- У процес обнове укључена је и локална самоуправа. Очекујемо да ћемо реконструкцију завршити до половине септембра, до манифестације "Дани Српске у Србији" и да ће један дан програма бити у нашем селу - преноси Стојисављевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СКАНДАЛ НА РОЛАН ГАРОСУ! Зверев болује од неизлечиве болести, а у Паризу му забранили да прими терапију