ОТКРИВЕН СПОМЕНИК СТАНИСЛАВУ БИНИЧКОМ: Крушевљани одали почаст прослављеном српском композитору (ФОТО)

С.Бабовић

28. 06. 2022. у 14:18

СПОМЕНИК славном композитору Станиславу Биничком (1872-1942) откривен је данас у Крушевцу.

ОТКРИВЕН СПОМЕНИК СТАНИСЛАВУ БИНИЧКОМ: Крушевљани одали почаст прослављеном српском композитору (ФОТО)

Фото: С. Бабовић

Аутор најпознатије српске корачнице, марша „На Дрину”, рођен је у селу Јасика код Крушевца пре 150 година. Новим обележјем на Тргу косовских јунака и бистом у родном селу, Крушевљани, како су навели иницијатори ове идеје, Биничког „коначно враћају на обале детињства, да поново чује шум моравских вирова”.

Осим школе, и улица, која игралиште дели од Цркве Светог Прокопија у Јасици, где је крштен композитор, носи његово име. У јулу, месецу у коме је рођен Бинички, одржава се посебна музичка манифестација. У Народном музеју у Крушевцу чувају Легат Станислава и Стевана Биничког, са историјатом породичне и војничке традиције оца великог музичара, Стевана, градитеља понтонског моста преко Западне Мораве, јунака српско-турског и српско-бугарског рата.

Највреднији део легата оца и сина је оригинални запис корачнице посвећене победи на Церу, настао 26. маја 1915. године. У оквиру обележавња Видовдана, вечерас ће се од 20 сати на Тргу косовских јунака одржати концерт оркестра „Станислав Бинички” на Тргу косовских јунака од 20 сати, након чега ће се извести опера „На уранку”, у пратњи оркестра Министарства одбране.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

Воће без остатака пестицида у Маxи супермаркетима