ИЗЛОЖБА "ДАКЛЕ, ВИ СТЕ ТАЈ УРОШ ПРЕДИЋ" ГОСТУЈЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Након тога путује и у Требиње (ФОТО)

Б.Грујић

28. 06. 2022. у 14:19

ПОПУЛАРНА изложба "Дакле, Ви сте тај Урош Предић", која је премијерно приказана 2017. године у Музеју у Зрењанину, отвара се 1. јула у Херцег Новом, у организацији музеја Мирко Комненовић и галерије Јосип Бепо Бенковић у овом граду.

ИЗЛОЖБА ДАКЛЕ, ВИ СТЕ ТАЈ УРОШ ПРЕДИЋ ГОСТУЈЕ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Након тога путује и у Требиње (ФОТО)

Фото: Музеј Зрењанин

Спектакуларна поставка премијерно је приказана 2017. године у Музеју у Зрењанину, поводом 160  година од рођења великог сликара, а потом је успешно гостовала у Београду, Краљеву и Кикинди и до сад ју је видело преко 60 хиљада посетилаца, а сада ће у делимично измењеној поставци бити представљена публици у Херцег Новом и Требињу.

Фото: Музеј Зрењанин

Посетиоци ће у Херцег Новом моћи да погледају 29 слика и цртежа Уроша Предића који се 

чувају у зрењанинском музеју, а живот и стваралаштво чувеног сликара биће приказани у виду тематских сегмената, од његовог школовања у родном Орловату, преко Панчева, Беча, путовања по Италији, те повратка у завичај, до коначног пресељења у Београд, где је умро 1953. године. 

Фото: Музеј Зрењанин

Истовремено са сликама биће истакнут и Предићев рад као иконописца и портретисте, његов однос са члановима фамилије, са сликарима Пајом Јовановићем и Стеваном Алексићем, те научником Михајлом Пупином, као и дечји цртежи, које је радио када је имао 10 и 12 година. 

- Једна од најпознатијих Предићевих слика "Визија у облацима" заузеће посебно место, а публика ће моћи да види и цртеже по којима је радио иконе за Његошеву капелу на Ловћену која је срушена - каже аутор изложбе Оливера Скоко, виши кустос историчар уметности у Музеју у Зрењанину.

Фото: Музеј Зрењанин

"Визија у облацима"

Коначно, један сегмент је посвећен односу Предића и Зрењанина, од првих долазака 

у тај град још у детињству, преко великог узора кога је имао у бечкеречком сликару Константину Данилу, контакти са пријатељима и рођацима, до одлуке града да једну улицу именује по њему. 

ЈЕДИНИ У СРБИЈИ

Народни музеј у Зрењанину, једина је установа у Србији која чува вредан Легат Уроша Предића. Само годину дана након сликареве смрти, 1954. у зрењанински Музеј доспео је готово целокупан инвентар Предићевог београдског атељеа, што је послужило као основ за ову изложбу. 

ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ

Аутор изложбе Оливера Скоко истиче да је изложба у Херцег Новом под покровитељством Министарства културе и информисања Србије, уз напомену да ће изложба у Херцег Новом бити отворена до 14. августа. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КАКО ПУТОВАТИ У СЕПТЕМБРУ: Ево које државе траже ковид тестове