КРАЈ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА? Приводи ли се крају значајан пројекат у Горњем Милановцу

М. БОШЊАК

27. 06. 2022. у 00:24

ПРОЈЕКАТ "Горњи Милановац без дивљих депонија" се, како се надају надлежни, завршава.

КРАЈ ДИВЉИХ ДЕПОНИЈА? Приводи ли се крају значајан пројекат у Горњем Милановцу

Почетак санације депоније у Луњевиц, Фото Општинска управа

Од преосталих 28 великих на целој територији ове општине, почело је рашчишћавање депоније у Луњевици, на локалитету Шапчева ћуприја. Пројекат суфинансира Министарство за заштиту животне средине.

Општина је са својом Канцеларијом за заштиту животне средине формирала катастар тих депонија, и до сада сопственим средствима очистила њих 315. ЈКП "Горњи Милановац" је по спроведеним јавним набавкама обављало њихово чишћење, санацију и рекултивацију, а сав прикупљен отпад депоновало на санитарну, модерну депонију "Вујан".

- Ово је прва од 28 преосталих "дивљих" које ће ЈКП у сарадњи са Општинском управом у овој години очистити. Тиме ћемо допринети здравијој, чистијој животној средини - вели Иван Лазић, директор ЈКП.

Ивана Адамовић, шеф поменуте канцеларије, апелује на суграђане да одговорно одлажу отпад у за то предвиђене контејнере.

- Посуде за правилно одлагање отпада имамо на читавој територији општине, не само у граду. Чишћењем ових 28 депонија сматрамо да ће то бити њихов крај, да ће се суграђани према природи опходити еколошки и савесно - рекла је Адамовићева.

ОД МИНИСТАРСТВА 5,2 МИЛИОНА

ЗА овај пројекат, Министарство је издвојило 5,2 милиона динара, што представља 75 одсто његове укупне вредности. Остало је удео општине, у износу од 1,7 милиона динара. Крајњи рок за његову реализацију је 2. новембар ове године. Свих 28 очишћених, санираних и рекултивисаних локација биће обележено типским едукативним таблама са јасним упозорењима за загађиваче.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ДЕСТИНАЦИЈЕ - ТРИ ФЕНОМЕНАЛНА XANADU ХОТЕЛА: Ни са једним нећете погрешити, који год да буде ваш избор за одмор