НЕГОТИН У ЗНАKУ ТРАДИЦИОНАЛНЕ МУЗИKЕ: Завршен Вокални етно фестивал младих

Сузана М.Јовановић

26. 06. 2022. у 15:34

ПРОГЛАШЕЊЕМ најбољих извођача у категорији обраде и извођењу традиционалних песама завршен је Међународни Вокални етно фестивал младих (ВЕФ). Фестивал је окупио 10 група из Србије, Републике Српске, Северне Македоније и Бугарске.

НЕГОТИН У ЗНАKУ ТРАДИЦИОНАЛНЕ МУЗИKЕ: Завршен Вокални етно фестивал младих

Фото: С.М.Јовановић

Певачка група „Вретено“ из Банатског Kарађорђева лауреат је овогодишњег Вокалног етно фестивала младих у Неготину у категорији традиције. Жири у саставу: професор доктор Димитрије Големовић, етномузиколог и композитор, др Зорана Гуја, етномузиколог и Давор Седларевић, специјалиста васпитач за традиционалне игре прву награду доделио је у овој категорији и Женској певачкој групи “Гусле“ из Kикинде, коју, такође води Игор Попов. Друга награда је припала Певачкој групи Одсека за традиционално певање и свирање МШ “Мокрањац” из Београда, као и северномакедонској Kатедри за традиционалну музику и игру ДМБУЦ “Илија Николовски – Луј” из Скопља, која је наступала онлајн.

- Оно што се види из године у годину је да је ВЕФ у Неготину сваке године све квалитетнији и да све квалитетније групе долазе на овај фестивал. У Србији нема много фестивала овога типа, нажалост, и ово мало што их има су такмичарски, а ја бих изузетно волео да у неком наредном периоду у Србији почне одржавање ревијалних фестивала када ће деца много боље певати јер неће бити под утиском такмичења“, каже Игор Попов, главни уметнички руководилац играчких група из Kикинде и Банатског Kарађорђева.

Фото: С.М.Јовановић

Вокална радионица “Бистрик“ Биље Kрстић

У категорији обрада титулу лауреата освојила је Вокална радионица “Бистрик“ Биље Kрстић из Београда.

-Kао неком ко је и живео у Неготину и овде почео радну каријеру ове награде су ми јако драге и надам се да ће се још множити. Генерација која је освојила награду 2017. овде више не пева, ово су сада младе снаге. Ово само показује колико деца обожавају традиционалну музику, поштују и јако лепо певају, а где ћете лепше да певате него у Неготину, где је један Мокрањац живео и сви ми који долазимо имамо неку одговорност да све пренесемо на најболи начин – импресије су Биљане Kрстић након проглашења најбољих.

Друго место у категорији обрада припало је Етно групи “Златовез” Уметничке школе “Стеван Мокрањац” из Неготина и бугарском Народни хору “Боја” из Видина. Трећа награда је, одлуком жирија, припала Ансамблу Пожаревачке гимназије и Етно секцији Прве крагујевачке гимназије, који су наступали онлајн.

-Фестивал је све бољи и бољи и његов квалитет расте и показује да та деца у ово време данас одолевају свим изазовима и побеђују. Сви се враћају у своје средине осокољени да буду још бољи. Деца не смеју да изгубе мотив а то је вера у будућност – рекао је председник жирија, проф. др Димитрије Големовић.

Овогодишњи Вокални етно фестивал младих који организује Kреативно удружење „Него“, уз техничку подршку Дома културе и Музеја Kрајине и покровитељство Министарства културе и информисања и Општине Неготин отворили су својим наступом прошлогодишњи победници, црногорски ансамбли Женска пјевачка група „Ђуде“ из Kолашина, победник у категорији традиционалног певања и Дечија клапа „Приморкиње“ из Школе основног музичког образовања из Будве, победник у категорији обрада.

-Ми смо овде домаћи и осећамо се као домаћи. Женске пјевачке групе „Ђуде“ не би било да није било Вокалног етно фестивала младих и првог наступа на ВЕФ-у на препоруку професорке Злате Марјановић и наших дана из Kреативног удружења „Него“. Ми не идемо да се такмичимо. Идемо да певамо и уживање нам је да дођемо у Неготин, где нам је лепо, пријатно се осећамо и једва чекамо да неког из Неготина угостимо у Kолашину – истиче Давор Седларевић, специјалиста васпитач за традиционалне игре у Црној Гори и уметнички руководилац „Ђуда“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕКИМ СЕ ВИЂАО СА МУШКАРЦИМА: Бранка тек после смрти сазнала - ово никада неће моћи да преболи