БЕСМРТНИ ПЕСНИК Синоћ је у Мокрину одржан 37. Меморијал „Мирослав Мика Антић“

Рада Шегрт

25. 06. 2022. у 08:00

МЕСНА заједница Мокрин синоћ је 37. пут узастопно, на дан смрти песника Мирослава Мике Антића, организовала Меморијал њему у част.

БЕСМРТНИ ПЕСНИК Синоћ је у Мокрину одржан 37. Меморијал „Мирослав Мика Антић“

Фото_ Р. Шегрт

Окупили су се песници, глумци и музичари и на Варошком тргу, уз тамбураше, сећали се једног од најпознатијих Мокринчана, омиљеног песника, новинара, морнара и боема. Како је то увек било до сада и овај пут је глумац Миодраг Петровић говорио његову „Бесмртну песму“, а за „Новости“ је испричао како је пре неколико дана, сањао Мику.

- Санајао сам да у кући мог ујака Станоја, у мом селу између Јагодине и Крагујевца, долазе  Мика и Мита Голић, који је осмислио меморијал. Ја им као треба да обезбедим пиће и тражим неки вињак, али касним у том сну и кад сам дошао Мика је легао обучен, а Мита поред њега. Под утиском тог сна, пре него што сам дошао у Мокрин, отишао сам у цркву и упалио свеће, ујаку Станоју, Мити Голићу и Мики Антићу и свим нашим песницима. Ништа није случајно у космосу – открио је Петровић.

Поезију Мике Антића говорили су глумци позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, а као и сваки године обавезно су свирали тамбураши, овај пут Жарко Новаков из Мокрина и оркестар „Равница“ из Суботице. Програм је режирао Ненад Гвозденовић.

- Ми у позоришту посебно волимо Мику, јер смо више од 20 година играли представу „Гарави сокак“ и са њом гостовали по читавој Југославији. Извели смо је више од 300 пута. Мика је асоцијација на Банат, на позориште, уметност и уметнике, на боеме, на вино, непрегледну војвођанску равницу и највише на љубав - навела је Снежана Ковачев Челер, глумица зрењанинског театра.

Меморијал „Мирослав Мика Антић“ ове је године део богатог програма „Недеље културе“ која је организована у Мокрину. Током ње је приређена изложба слика Зорана Србљина, промовисано неколико књига, углавном мокринских аутора, приређена изложба фотографија и приредба за децу. Покровитељи меморијала су Покрајински секретаријат за културу и Град Кикинда.

Национална традиција

- Не треба нико да се пита да ли треба да финансијски помогне одржавање меморијала. Ово је озбиљна традиција не само Мокрина, Кикинде и Војводине, ово је национална ствар. Мика је песник српског језика и што више пролазе године он је све већи. На друштвеним мрежама је више његове поезије него неких савремених песника. Њега време потврђује. Мика је једно чудо – поручио је глумац Миодраг Петровић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БОДРУМ ЈЕ ЈЕДНО ОД ОМИЉЕНИХ ЛЕТОВАЛИШТА У ТУРСКОЈ: Diamond of Bodrum је диван хотел у центру овог дивног градића