НОВА ОПРЕМА НА ФАРМАМА: Покрајинска влада издвојила 110 милиона за унапређење сточарске производње

З. ГРУМИЋ

14. 06. 2022. у 06:00

ВИШЕ од стотину власника пољопривредних газдинстава у Војводини јуче је, у просторијама Покрајинске владе у Новом Саду, потписало уговоре о субвенционисању набавке нове опреме за сточарске фарме, која ће им омогућити да унапреде производњу у том значајном сектору домаћег аграра.

НОВА ОПРЕМА НА ФАРМАМА: Покрајинска влада издвојила 110 милиона за унапређење сточарске производње

Чедомир Божић уручује уговоре сточарима/Драгана Кијачки/Милорад Бајац, Фото З. Грумић

Произвођачима из Срема, Бачке и Баната је, на недавно реализованом конкурсу Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, додељено укупно 110 милиона динара бесповратне финансијске помоћи а они ће, у складу с конкурсним условима, додати на ту суму још укупно 60 милиона динара сопствених средстава.

Међу корисницима тих субвенција је и Драгана Кијачки из Крушедол Села у Иригу, чије ће породично газдинство да утроши добијених 110.000 динара у набавку транспортера за сточну храну.

- На нашој породичној фарми бавимо се сточарством, пре свега товом свиња, што је својеврсна породична традиција. Од овог посла може лепо да се живи али мора добро да се организује и много да се ради - каже за "Новости" та млада пољопривредница, којој у раду на фарми помажу родитељи, брат и сестра.

Она напомиње да редовно прати покрајинске конкурсе и да ово није први пут да је добила финансијску подршку. Та подршка добродошла је и Милораду Бајцу из бачког места Госпођинаца, који се на свом имању бави млечним говедарством.

- Тренутно имамо око 40 грла. Део произведеног млека испоручујемо у млекару а део иде у производњу сира, који пласирамо купцима у Новом Саду - изјавио је Бајац, напомињући да ће захваљујући овој помоћи из буџета набавити опрему за прављење брикета од стајског ђубрива.

Уручујући уговоре, покрајински секретар за пољопривреду чедомир Божић је захвалио произвођачима на обострано корисној сарадњи и напоменуо да је ове године на том конкурсу распоређено 17 милиона динара више него на лањском.

- Ово је још један вид унапређења рада пољопривредних газдинстава у Војводини, пре свега оних којима је сточарство основна делатност.

ЗА МУЖУ, ХЛАЂЕЊЕ, СКЛАДИШТЕЊЕ...

БЕСПОВРАТНА средства из покрајинског буџета, уз сопствени новац произвођача биће утрошена за набавку опреме на говедарским, свињарским, овчарским, козарским и живинарским фармама.

- Произвођачи планирају да купе опрему за мужу, за хлађење и складиштење млека, за изђубривање, припрему и дистрибуцију сточне хране - прецизирају у Секретаријату.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА

ДА ЛИ СТЕ ПРИМЕТИЛИ? Како је Косјерина реаговала на речи Радета Богдановића о ЖЕНАМА ФУДБАЛЕРА

НЕКАДАШЊИ фудбалер Раде Богдановић ових дана је привукао пажњу јавности коментарима на дешавања на Светском првенству у фудбалу у Катару, у оквиру специјалног програма на РТС-у. Нарочито је прашину подигло његов увредљив коментар на рачун жена фудбалера, а неки сматрају да је изостала адекватна реакција и водитеља, посебно водитељке Драгане Косјерине.

02. 12. 2022. у 08:47

Коментари (0)

САМО НАЈБОЉЕ ЈЕ ДОВОЉНО ДОБРО! Војин Ђорђевић креатор бренда ВОДАВОДА за “Новости”, у Катару, говорио о популарности српске воде