ДРВА ПРЕЧА И ОД – БРАШНА: Пироћанци се ужурбано припремају за предстојећу, крајње неизвесну зиму, а огрев поскупео скоро дупло

В. ЋИРИЋ

08. 06. 2022. у 08:10

СТАРА мудрост овог краја, "да је зими боље без брашна него без дрва", ових дана је најчешћа у готово свим разговорима који се тичу енергије и енергената.

ДРВА ПРЕЧА И ОД – БРАШНА: Пироћанци се ужурбано припремају за предстојећу,  крајње неизвесну зиму, а огрев поскупео скоро дупло

Фото: В. Ћирић

Јер, годинама уназад, власници индивидуалних ложишта којих је у Пироту између 12.000 и 15.000 огрев купују на истеку једне, за следећу сезону - због нижих цена. Оне су, међутим, овог пролећа повећане за око 50 одсто, а потражња никада није била већа.

Код приватних дрвосеча, кубик буковине тренутно кошта између 7.000 и 7.500, а до пре неколико месеци је вредео око 5.000 динара. Цена храстовине је за неколико стотина динара већа, јер је реч о калоричнијем огреву...

- Цена је "скочила" због поскупљења нафте и свега осталог. Такође, све је мање људи који за дневницу већу и од 3.000 динара, уз обезбеђену храну, хоће да "беру" дрва. Осим тога, компликована је и процедура око прибављања документације за сечу - објашњава један дрвосеча са старим руским војним камионом и витлом којим из дубодолина Старе планине извлачи стабла буковине, а затим их сече, метри и, уз помоћ радника, товари на камион.

Фото: И. Митић

Лесковац

А, минулих година су у ово време дрвосече јуриле купце и сада је једина срећна околност лепо време, које омогућава да се у шуми ради без проблема...

АЛТЕРНАТИВЕ

ЦЕНА угља у пиротском крају је, као и у остатку Србије, од 12.000 динара по тони, па навише. Истовремено, пелет је достигао цену од 40.000 динара по тони, што је - по многима - неоправдано скупо.

- За кућу од стотинак квадрата је потребно бар 12 кубика, уколико је зима просечна, што значи да је само за куповину потребно и до 90.000 динара. Овоме треба додати и цену сечења, те машинског "цепања" које тренутно кошта 700 динара по кубику. Када се сабере, то је двоструко више него лане. Друга варијанта је да се иде у властиту шуму, уколико је имате, али и то је скупо јер треба платити раднике, гориво и превоз, те обезбедити исхрану - набраја Радиша Младеновић, који има властито грејање, али не жели други огрев осим буковине коју купује у мају, да би се до октобра просушила.

Криза у Украјини погодила и југ Србије: На муци и лесковачки домаћини

ПРОДАВЦИ огревног дрвета које се у Лесковцу тренутно крчми и за 60 евра по кубику кажу да је енергетска криза због сукоба у Украјини и овде условила никада већу потражњу, коју је тешко задовољити. Кажу, цене су и буквално експлодирале, па и они власницима шума плаћају до 15 евра више у односу на лане, а већа је и цена горива. Због свега тога, расту и цене сечења, односно машинског цепања које сада кошта 400 динара за кубик - 100 више него прошлог јуна. Иначе, у лесковачком крају тона пелета кошта 300 евра, али ни њега нема довољно, па продавци праве спискове за испоруку, али цену не гарантују… (И. М.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар

СКУПШТИНА Србије завршила је данас расправу на посебној седници на којој је представљен Извештај о Косову и Метохији, а којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић.

03. 02. 2023. у 10:58 >> 21:52

ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

"ПОГЛЕДАЈТЕ С КАКВИМ ЛАЖОВИМА ИМАМО ПОСЛА" Вучић показао срамну фото-монтажу коју представници опозиције деле по друштвеним мрежама (ФОТО)

- ПОГЛЕДАЈТЕ са каквим болесним лажовима имамо посла, погледајте, поштовани грађани, чиме се баве и то већ 30 дана, рекао је председник Србије Александар Вучић, показујући јавности фото-монтажу фотографијe на којој се он наводно грли са Аљбином Куртијем, а коју је Срђан Миливојевић из ДС делио на друштвеним мрежама.

03. 02. 2023. у 14:22

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

ИЗМАСАКРИРАЛИ ДЕТЕ (11) НА ГРОБЉУ: Крвна освета - баба Вишња стигла из ЦГ и пратила га месецима, чак га је и мазила у крилу

СЛУЧАЈ из седамдесетих година прошлог века у Зеници остао је забележен као један од бруталнијих злочина у историји СФР Југославије.

02. 02. 2023. у 21:00

Коментари (0)

ДРУГИ ДАН СЕДНИЦЕ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Вучић послао јасну поруку Србима - Ја вам гарантујем само једну ствар