ПЕТ ГОДИНА ЧЕКАЛИ РЕКОНСТРУКЦИЈУ: Расписан тендер за обнову Опште болнице у Ваљеву (ФОТО)

Б. ПУЗОВИЋ

07. 06. 2022. у 08:45

ПЕТ година после најаве, реконструкција Опште болнице у Ваљеву је коначно започела - расписивањем тендера за израду друге верзије урбанистичког пројекта и идејног решења изградње, те доградње и реконструкције објеката ове установе.

ПЕТ ГОДИНА ЧЕКАЛИ РЕКОНСТРУКЦИЈУ: Расписан тендер за обнову Опште болнице у Ваљеву (ФОТО)

Фото: Б. Пузовић

Подсетимо, Влада Србије је још 2017. за обнову издвојила 5,3 милијарде динара...

Град Ваљево је септембра 2018, јавном набавком, израду пројекта реконструкције болнице - вредну око 50 милиона динара - поверио београдској фирми "Машинопројект копринг". У међувремену је, почетком ове године, тај уговор раскинут, па је расписана нова јавна набавка за израду пројектне документације, која траје до 4. јула, а коштаће око 29 милиона динара.

- Предвиђена је реконструкција и дограђивање такозване Руске болнице, Неурологије, Педијатрије, Центра за рехабилитацију, Хируршког блока, Грудног одељења, Патологије, а објекат Поликлинике би требало да буде срушен - стоји у тендерској документацији. - Уз то, објекти на другој локацији, у Синђелићевој улици: Психијатрија, Метадонски центар и зграда административно-техничких служби болнице биће део посебног пројектног задатка. Планирана је и изградња нових објеката Поликлинике, Психијатрије и Службе дијагностике.

Утврђено је да поједина одељења имају озбиљне недостатке - собе на Неурологији и Педијатрији имају и по осам кревета, са само једним заједничким тоалетом на спрату. Уз то, у Центру за рехабилитацију собе немају тоалет и туш. На Хирургији је фасада склона одваљивању, а потребна је и реконкструкција објекта, те проширење Ургентног центра и Оперативног блока, уз измештање кухиње и вешераја који се налазе у приземљу.

Фото: Портал јавних набавки

Будући изглед болнице

Новим пројектом је предвиђено пресељење одређених одељења у нове делове болнице, а фазно извођење радова би требало да омогући несметани рад установе.

После обнове биће већа за 12.000 квадрата

УРБАНИСТИЧКИ пројекат би требало да буде готов за 60 дана, а када радови буду готови, Општа болница ће се простирати на 55.635 квадрата. Тренутно, комплекс болнице - која је грађена по фазама, од 1938. до 2007. - има 43.580 квадратних метара и збрињава око 200.000 житеља Колубарског округа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

Преминула глумица (45) из популарних серија - није се ни знало да је тешко болесна