ГЉИВЕ СУВЕ И У ЛОШЕМ СТАЊУ: У селу Паљану на локацији „Небеско брдо“ одржана шеста манифестација "Дани гљива" (ФОТО/ВИДЕО)

З. ГЛИГОРИЈЕВИЋ

29. 05. 2022. у 19:30

У СЕЛУ Паљану на локацији „Небеско брдо“ одржана шеста манифестација "Дани гљива"

ГЉИВЕ СУВЕ И У ЛОШЕМ СТАЊУ: У селу Паљану на локацији „Небеско брдо“ одржана шеста манифестација Дани гљива (ФОТО/ВИДЕО)

Фото:З.Глигоријевић

- Изненађујуће је за Ћуприју да смо на територији општине Ћуприја пронашли само 35 врста гљива, а никада их није било испод 100. Међу њима је била и батареа фалоидес, која је пронађена први пут после 100 година – оцењује за „Новости“ председник Миколошко-гљиварског савеза Србије Зоран Јеленковић, који је присуствовао шестој манифестацији „Дани гљива“, одржаној током викенда у селу Паљану на локацији „Небеско брдо“. Разлог томе види у великој суши, која је лане била највећа у последњих 40 година, што је настављено и на пролеће.

- Шуме су доста здраве, протеклих година налазили смо ретке врсте гљива, а Удружење „Горун“ је веома добро организовано, сви знају шта треба да раде, а амбијент у коме се одржава манифестације је већ препознатљив. Ово је друга овогодишња манифестација, а прву смо одржали прошлог викенда на Фрушкој Гори. У све манифестације у Србији увели смо теренски рад са децом, односно упознавали смо их са стаништима гљива, учили их како да се крећу кроз шуму, да не уништавају природу, радимо бојанке. Надам се да ћемо са Министарством просвете постићи договор да то уђе у наставни део – додао је Јеленковић.

Председник Удружења гљивара „Горун“ из Ћуприје Радмило Пецић такође се слаже да су сви пронађени експонати у лошем стању и да су суви, јер је за два месеца пало двадесетак литара кише, док је просек падавина дупло већи. У истраживању гљива, на потеси Мала и Велика Бостава, Старо Село, и Мали и Велики Биковац изнад манастира Раванице. Организавали смо изложбу гљива, али, нажалост, само од уобичајених гљива за ово подручје. Надам се да ћемо на јесен бити у прилици да истражујемо ретке и заштићене врсте гљива на територији општине Ћуприја уз молекуларно испитивање – каже Пецић за наш лист.

Фото:З.Глигоријевић

Посебну чар манифестацији дао је Небојша Стаменковић, познатији као Неша Травка, који је припремио чорбу за 100 гостију од преко 100 врста гљива уз додатак основног поврћа и лободом уместо першуна.

- У чорбу, коју правим већ четири године, највише сам ставио буковаче и шампињоне, додао сам 8 врста вргања, сунчанице, лисичаре и друге врсте гљива. Волим да кувам здрава јела, чак и од јестивог цвећа и биља. Жалосно је што их људи не користи у већој мери – каже Неша Травка.

Фото:З.Глигоријевић

ВОЛОНТЕРИ

У оквиру манифестације „Дани гљива“ 40 ђака петог и шестог разреда из ћупријских школа учествовало је у истраживању гљива.

Фото:З.Глигоријевић

- На леп начин смо спојили љубав према природи и науку о гљивама, а организовали смо и радионице „Преживљавање у природи“, којку је водио Златко Јовановић, и „Правилан начин брања гљива“, коју сам ја водио, а било је и 15 волонтера. Имамо већ 100 малишана заинтересованих за волонтирање, што нам је драго, али нам је проблем како да их све укључимо у манифестације. Пошто радионице радимо већ неколико година, а деца раде тестове, увидели смо да напредују – рекао је општински већник за омладинску политику Ненад Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу! Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ СЕ ПОЛИО БЕНЗИНОМ И ЗАПАЛИО ЗБОГ ДРЉАЧЕ: "Целог живота се борим против Срба, а он пева у мом селу!" Бора није могао да разуме мржњу

ХРВАТ Стојан Целишчак (1970), учесник рата у којем се распала бивша Југославија, полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је познати српски певач Бора Дрљача, имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

25. 03. 2023. у 14:45

Коментари (0)

НЕОБИЧНА ПОСЛЕДЊА ЖЕЉА ЛАНЕТА ГУТОВИЋА: Породица је морала да спроведе, многи су се чудили