ВОДА НЕ МОЖЕ ДА УГАСИ ДЕПОНИЈУ: На темеринском сметлишту избио пожар који ватрогасци нису локализовали

З. РАЈИЋ

28. 05. 2022. у 08:15

НА депонији у Темерину избио је пожар, који ватрогасци нису успели да обуздају, јер не може да се угаси водом! Дим и несносан смрад гуше становнике оближњих салаша, али загорчавају живот и људима насељеним у граду, као и у селима Бачки Јарак и Сириг.

ВОДА НЕ МОЖЕ ДА УГАСИ ДЕПОНИЈУ: На темеринском сметлишту избио пожар који ватрогасци нису локализовали

Фото: ДВД Сириг

Ватра је букнула у среду увече, а полицију и ватрогасце је о томе обавестио Роберт Гаковић, који са женом и двоје деце живи на салашу удаљеном свега неколико стотина метара од депоније.


- Око 21.30 отишао сам до депоније да упозорим портира ако случајно није приметио да отпад гори, али тамо никог нисам нашао. Потом сам позвао полицију и ватрогасце, који нису веровали, питајући зашто то портир није јавио. Стигли су на интервенцију полиције, али су брзо отишли, јер ватрогасни топ није радио. Вратили су се после неког времена, али пожар нису савладали - испричао је Гаковић.


Његова супруга Николета наводи да је све у њиховој, као и у осталим кућама око депоније, прекривено гарежом, а посебно је забринута што гасове удишу деца и домаће животиње.
Жељко Џакула, директор ЈКП "Темерин", објашњава да се пламен на депонији муњевито ширио, због чега није могао да буде локализован.


- Велика је површина депоније, са много запаљивог материјала, тако да се пожар не може гасити водом, него земљом, за шта су потребне машине, а и време. Ту има и доста метана, који може бити експлозиван, па се мора водити рачуна и о безбедности људи који санирају пожар - указао је Џакула.


Људи који живе у близини депоније кажу да она често гори, а тврде да је пале сами комуналци како би смањили количину смећа, јер је депонија претрпана. Напомињу да су због пожара на сметлишту у спору са ЈКП "Темерин" од 2017. године. Сматрају да ће депонија, ако буде угашена, наставити да тиња најмање три месеца.


Директор ЈКП каже да се депонија упалила услед јаког невремена - ветра и грмљавине.
- Екипама које гасе ватру је тешко да приђу местима где букти, али већ сада се више дими него што гори. Очекујемо да ће пожар на депонији бити обуздан за неколико дана - рекао је Џакула.
 

Сметлиште се само запали


ЉУДИ у Темерину који су више упућени у управљање отпадом истичу да се акциденти на градској депонији догађају зато што је она несанитарна. То значи да се, за разлику од санитарне, на њу баца отпад без било каквих заштитних мера по животну средину. Последица тога је и да се сметлиште, услед неконтролисаног стварања депонијског гаса, често само запали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЉУДИ НЕИСТИНЕ ДОЖИВЉАВАЈУ КАО СТВАРНОСТ Немци критикују Шолца: Уме ли он да разговара?