НЕСВАКИДАШЊА УТАКМИЦА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ: Фудбалски тим осуђеника КПЗ играо нерешено са ветеранима Црвене звезде (ФОТО)

С. Костић

27. 05. 2022. у 09:22

НА зеленој трави стадиона Фудбалског клуба Раднички у Сремској Митровици, у среду је одиграна несвакидашња утакмица у којој су снаге одмерили ветерани Црвене звезде и тим осуђених лица Казнено-поправног завода у Сремској Митровици.

НЕСВАКИДАШЊА УТАКМИЦА У СРЕМСКОЈ МИТРОВИЦИ: Фудбалски тим осуђеника КПЗ играо нерешено са ветеранима Црвене звезде (ФОТО)

Фото: С.Костић

У предигри су снаге прво одмерили омладинци, а прави повод за ове мечеве било је обележавање стогодишњице постојања клуба домаћина, али и реализација пројекта ресоцијализације осуђених лица помоћу спорта.


На манифестацији која је окупила велики број гледалаца, уживало се гледајући и навијајући у пријатељском мечу ветерана Црвене звезде и тима осуђених лица КПЗ Сремска Митровица, који је завршен ремијем - 3:3.


- Ово је пројекат који тек треба да се развије у целој Европи - ресоцијализација осуђеника помоћу спорта. Ми смо у начелу већ започели овај пројекат тако што пошаљемо неке осуђенике на рад у овај локални клуб, где они помажу у чишћењу и раду клуба - каже Александар Алимпић, управник КПЗ Сремска Митровица.


У плану је да у затвореном делу затвора повремено раде тренери који ће покушати да имплементирају пројекат тако што ће се поред фудбала играти одбојка и кошарка.


- Наш завод током године организује неколико турнира, између осталог и фудбалски, а оно што нас одликује је и шаховски. Када укључимо осуђеничку популацију у овакве пројекте, лакше ћемо извршити њихову реинтеграцију поново у друштво, зато је битно да заједно са нама учествују у оваквим пројектима, да добију нашу подршку како би се лакше укључили поново у живот и друштво - наводи Алимпић.


Поред Србије на овом пројекту партнери су Шпанија, Португалија, Велика Британија, а лидер је Министарство правде Краљевине Холандије, чији представници су присуствовали овом мечу.


- У Холандији ово радимо у многим затворима, заједно са осам фудбалских клубова. Пројекте радимо највише са фудбалом, где касније бивши осуђеници добијају статус играча у неким клубовима - рекао је Герко Бринк, вођа спортских пројеката Националне агенције за затворе Краљевине Холандије.


У име ветерана Црвене звезде, Станислав Караси каже да су они регистровани као хуманитарна организација, која помаже и жене бивших играча.


- Први пут кад смо чули за ову идеју, ми смо је прихватили без икаквог проблема и рекли да ћемо било кад, у које год време када се закаже утакмица, доћи да са задовољством одиграмо утакмицу овог типа - истакао је легендарни Караси.


Иако се неколико година бавио професионално спортом, са одушевљењем је на терен истрчао осуђеник Никола В., који је рекао да се његов тим месец дана припремао за овај меч.


- Ретко ко може да добије овакву прилику да одигра утакмицу са великанима Црвене звезде - закључио је Никола за наш лист. 

ОПСТАЛИ У ПРВОЈ ЛИГИ


ФК Раднички из Сремске Митровице током година постојања имао је различите успоне и падове, као и већина клубова.
- Успех на који смо најпоноснији је остварен сезоне 2020-2021, када смо ушли у Прву лигу Србије, а сада смо обезбедили статус прволигаша у сезони која је управо иза нас. Ми смо успех поновили, пласирали смо се међу осам најбољих екипа у овој лиги - нагласила је Данка Туфегџић, портпарол клуба.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КО ЈЕ РАЗУМЕО, СХВАТИО ЈЕ: Такмичар зачудио људе одговором у асоцијацијама - а заправо ИМА смисла (ВИДЕО)