ИНЖЕЊЕР ГЉИВЕ ЗНА "У ПРСТЕ": Драган Куглер из Ниша некада био пословни човек, а сада другује са природом

Далиборка Миљковић

22. 05. 2022. у 17:05

ПРЕ само четири године Драган Куглер познавао је само три "кафанске" гљиве а то су лисичарка, вргањ и шампињони, а сада се може похвалити да је на његовој листи чак 350 врста печурака које расту надомак Ниша, на Поповој глави.

ИНЖЕЊЕР ГЉИВЕ ЗНА У ПРСТЕ: Драган Куглер из Ниша некада био пословни човек, а сада другује са природом

Фото Приватна архива

После рада на железници и приватног бизниса, Драган се потпуно посветио гљиварењу, али и упознавању флоре у околини села Чамурлије где живи са породицом. Усавршио је прављење тинктура од лековитих гљива, а његова водњика је еликсир који "диже из мртвих".

Драган не крије да је одрастао на нишком асфалту и да га до пре неколико година није много занимао биљни свет. Како је од једног урбаног пословног човека постао природњак не уме ни сам да објасни, али у суштини те промене лежи засићење трком да се заради.

- Добровољно сам отишао из Железнице јер сам хтео да се посветим расвети у архитектури. Добро ми је ишао посао, али сам изгубио себе. Пресељење из центра града у Чамурлије било је мој спас - присећа се Драган.

У просеку, препешачи од 10 до 20 километара дневно, па је у тим "лутањима" почео да открива за њега нови свет, гљиве и биљке су му постале преокупација.

- Сезона гљива траје од марта до новембра и сваки месец има своју "звезду". Од мартовске која је законом заштићена и не сме да се бере, преко смрчка, ђурђевке, шљивовке, лисичаре, вргања, рујнице, пужевице, пањевчице, јудиног увета... - календарски набраја Драган који се посебно посветио лековитим гљивама, као што су реиши, смрдљиви стршак, ћуранов реп, брезова губа и чага.

Наш саговорник истиче да у нашој земљи за јело користимо 15 до 20 врста печурака, у Европи 50 до 80, али зато Кинези једу од 300 до 400 различитих гљива.

- У свету се велики новац улаже у истраживање гљива а када сам ја почео да се интересујем за ову област, на располагању сам имао само пет докторских дисертација. Поред моје упорности и интернета, научио сам доста тога. Тинктуре правим двоструком екстракцијом и моја је препорука онима који их користе да обавезно додају и неколико капи лимуна, јер он ослобађа полисахариде и минерале - саветује Куглер.

НЕМАЦ

ДРАГАНОВ деда по оцу Михаил је Немац из Келна, који је дошао у посету рођацима. У Војводини је и упознао Драганову бабу, са којом се оженио...

 

Фото Приватна архива

СТАРО СЛОВЕНСКО ПИЋЕ

СТАРО словенско пиће прави се од шумског воћа, лековитог биља и воде, а поступком природне ферментације добија се јединствен напитак киселкастог укуса. Може се и засладити медом.

- Моја водњика има 15 врста воћа и неколико врста лековитог биља, почнем са дивљим јабукама, а завршим са мушмулама. На килограм воћа додаје се 2,5 литара воде. Колико се сока источи толико се додаје вода и тако преко целе године - открива нам Куглер свој рецепт.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

НАСТАЈЕ НОВИ ОКЕАН: Пукотина цепа континент на два дела - научници измерили покрете земље и дали прогнозе (ВИДЕО)