ДА СЕ СЛОЖИМО, УМНОЖИМО И ОБОЖИМО! Владика Јустин служио литургију у манастиру Соко (ФОТО)

В. Митрић

22. 05. 2022. у 14:21

ДОСАДАШЊИ викарни епископ патријарха српског Порфирија, владика Јустин, кога је Свети архијерејски сабор изабрао да дође на трон епархије СПЦ чије је седиште у Паризу, поред осталог, велики је поштовалац имена и дела светог владике Николаја Велимировића као и недавно упокојеног епископа шабачког Лаврентија.

ДА СЕ СЛОЖИМО, УМНОЖИМО И ОБОЖИМО! Владика Јустин служио литургију у манастиру Соко (ФОТО)

Фото: В. Митрић

То је сведочио, пре неколико дана, кад је служио свету архијерејску литургију поводом славе Манастира Соко, код Љубовије, коју је владика Лаврентије посветио свецу из Лелића, чија је сабрана дела давно објавио. Владика Јустин је служио помен епископу Лаврентију, освештао његово спомен знамење крај манастирске цркве где почива.

Фото: В. Митрић

У надахнутој беседи овај млади, али угледни српски архијереј, у отаџбини и расејању, нагласио је да су Николај и Лаврентије „два горостаса рода свога, достојне највећег поштовања, памћења и личност чија дела треба да се следе“.

Фото: В. Митрић

Говорећи о светом владики Николају, кога слави ова богоља, епикоп Јустин је реч о таквој интелектуалној и духовној громади о којој не треба много да говоримо, „како не бисмо испали смешни,недостојни и недорасли, али оно што морама јесте да му се неуморно и молимо и да са њим разговорима кроз његова дела“.

Фото: В. Митрић

- Само да испунимо или барем да се потрудимо да испунимо три речи које је свети Николај изговорио -рекао је епископ Јустин.

- А, написао је и сабрао у 13 томова књига, са више од 10.50о страница, наш вредни и неуморни владика Лаврентије дела Николајева. На нама је да, из тог огромног духовног мајдана и богаства издвојимо и испунимо сам оречи да се умножимо, обожимо и сложимо нико нам не би могао ништа.

Фото: В. Митрић

Владика Јустин је, са симпатијама, примљен на Соколу, не само од свештенства и монаштва, већ и верника, са којима је певао, уз славски ручак, најлепше песме владике Николаја у којима је уживао владика Лаврентије.

- Ви сте, не само велики духовник и интелектуалац, монах и владика за пример, већ и беседник кога је дивно слушати - рекао је епископу Јустину др Мишко Ранковић, знаменити српски лекар из Шапца, који је, са својом и породицом свог пријатеља Рада Веселиновића, власника шабачке фирме „Галеб“ даровао Манастиру Соко реплику прелепе цркве са Охридског језера, коју је горостас из Лелића волео и љубио свим срцем.

Сви они који су тада имали прилику да се друже са владиком Јустином, могли су да се увере у његови лепу и питку реченицу која леже „као мелем на рану“.Да беседи, како је рекао, подстицао га га је сјани игуман Стефан из Велике Ремете, где је провео једно време, а онда се, каже, спрема за беседе, „мада често, уместо прецизираног концепта“, проговори на неки други начин о истој суштини порука и поука које упућује као архијереј.

- Ово је човек који је, заиста, достојан да представља нашу цркву у Паризу, срцу Европе, јер то заслужује у сваком погледу - каже др Ранковић, после избора владике Јустина за дужност у Паризу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОРОДИЧНИ ОДМОР У ПРАВОМ СМИСЛУ: Базени, добра плажа, разноврсне анимације, укусна и разноврсна храна, шта више пожелети