СРБИЈА ДА ПАМТИ ЧОБАНИНА ПОРЧУ: Како је настала црква - брвнара у Такову у којој је благосиљан Други српски устанак

Милорад Бошњак

22. 05. 2022. у 07:00

И у себе самог, а не само у крст, гледа сваки добронамерни, патриотски Србин више од два века, усред црквице брвнаре у Такову - "епицентру" Другог српског устанка, уз чији олтар је благосиљан Други српски устанак на Цвети 1815. под вођством Милоша Обреновића. Мало Срба зна - како и зашто је тај мали храм, важан за Србију и васцело српство, стварно настао.

СРБИЈА ДА ПАМТИ ЧОБАНИНА ПОРЧУ: Како је настала црква - брвнара у Такову у којој је благосиљан Други српски устанак

Светиња некад, на фотографији Анастаса Јовановића, и сад / Фото М. Бошњак

Ретко ко, ако из професионалних разлога није посвећен тој теми, зна да је за градњу ове историјске државничке цркве, најзаслужнији био - чобанин! Био је то Порча, кога су Турци из Такова присилно одвели као роба, гонича стоке. Он се у Сарајеву потурчио, након својих мука постао великодостојник, па се свом завичају одужио црквом у Такову. Историја, слична оној о Мехмед-паши Соколовићу, изворног српског имена Бајо.

- Код згаришта цркве Светог Георгија у Такову, коју су Турци спалили највероватније 1717. године, чобанин Порча (тако је сигурно био зван по презимену Порчић а име му, нажалост, није остало записано) из оближњег Клатичева, чувао је стадо оваца. Тада је туда пролазио турски трговачки караван са Рудника, у Босну. Присилно га поведу са собом, као гонича караванске стоке. Тако се Порча обрео у Босни. Дадоше га као слугу једном богатом Турчину. Како је Порча био вредан, народски речено басташан, тај Турчин га посини. Кад је газда умро, велики иметак остане Порчи у наслеђе - објашњава нам Радош Гачић, историчар уметности, уредник ликовних програма Културног центра у Горњем Милановцу.

Наш саговорник је својевремено, у оквиру државног испита, у Народном музеју Србије одбранио стручни рад "Цркве брвнаре Рудничко-таковског краја".

Други српски устанак у Такову

- Порча се затим сели у Сарајево. Иако је морао да се потурчи, завичај му је доживотно остао у души. У старости, са својих око 80 година, вратио се у Таково, да на месту са ког је одведен у Босну, на згаришту некадашње цркве сагради нову цркву брвнару. Тај стил градње онда је био чест. Саграђена је 1795. Кад је обновио цркву, на имања око ње насели многољудну фамилију Василијевића, који су се по њему звали Порчићи, али су се касније преселили, или им се угасила лоза. Од људи из Клатичева, највише се помиње Цветко, од фамилије Поповића. Био је силна хајдучина! Бунио је народ против Турака. Они га ухватише, растргнуше на точку, да што више заплаше народ. Тај локалитет и извор, место Цветкове погибије, и данас се зове Цветковац. Народ га је после сахранио уз згариште таковске цркве - наставља Гачић.

Двадесет година од градње нове цркве брвнаре у Такову, у њој је на Цвети 1815. благосиљан почетак Другог српског устанка, који је на крају изнедрио слободну, европску Србију. Уз цркву је одржан народни сабор, овековечен на сликама "Таковски устанак" врхунских уметника: Паје Јовановића, Винценца Кацлера, на цртежима и тако редом.

КРАЉ

ГОДИНЕ 1891. краљ Александар Обреновић је обишао цркву у Такову, из које је никла српска слобода. Том приликом, један Порчић из Клатичева, предао му је модел, макету те цркве, да она династију подсећа на Порчића (Порчу) који ју је саградио.

НЕ ЗНА СЕ ГДЕ ЈЕ ГРОБ

- ДУГО смо трагали за Порчиним вечним почивалиштем, да није случајно сахрањен код цркве своје задужбине, али нисмо нашли обележје ни икакав други траг. Највероватније је умро у Сарајеву. Претпостављали смо, да га је неко временом оданде ексхумирао, довезао у Таково и ту сахранио. Али, без резултата истраживања. Ни од Порчића више никог нема у Клатичеву, а живели су ту крајем 19. века - каже историчар.

ПОМАГАО ХАЈДУК ЦВЕТКУ

СА реченим хајдуком Цветком, Порча је био изузетно присан, док је био момче, чобанче.

- Порча му је помагао да буни народ! Једном, Турци ухвате Порчу и испребијају, срећа па га не убише... Остао је вечно захвалан Цветку. Наводи, да је и у његову част обновио цркву Светог Георгија у Такову - вели наш саговорник Гачић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ У КРАГУЈЕВЦУ: Крили од деце да им је отац убио мајку - син је ипак знао и ћутао! Како рећи да је тата пуцао мами у главу?