ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ: Пола милиона евра за очување аутентичности винарских села у општини Неготин

Сузана М.Јовановић

21. 05. 2022. у 14:10

СА намером да очувају аутентичан изглед и намену неготинских винарских села Рајац, Рогљево и Смедовац, познатим по надалеко чувеним каменим винским подрумима, пивницама, Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ и Републички завод за заштиту споменика културе у Београду потписали су Меморандум о разумевању.

ПОТПИСАН МЕМОРАНДУМ: Пола милиона евра за очување аутентичности винарских села у општини Неготин

Фото: С. М. Ј.

 
За очување традиционалне архитектуре и намене камених кућа вина на Рајачким, Рогљевачким и Смедовачким пивницама код Неготина, Европска унија је кроз пројекат “ЕУ за културно наслеђе и туризам”, који спроводи ГИЗ, определила 500.000 евра бесповратних средстава за мештане ових села.

Управо је из тих разлога ГИЗ је потписао меморандум о разумевању са Републичким заводом за заштиту споменика културе како би се испоштовали сви стандарди заштите, будући да се Рајачке и Рогљевачке пивнице налазе на прелиминарној УНЕСЦО-вој листи Светске културне баштине.

-Сарадња са Заводом за заштиту споменика културе нам је веома битна за реновирање кућа и побољшање инфраструктуре у Рајцу, Рогљеву и Смедовцу, јер желимо да очувамо аутентичан изглед ових села и сачувамо их од пропадања. Обновом сеоских кућа у самим селима, као и пивница, сачуваће се богата историја и наслеђе овог винарског предела -  рекао је Александар Бец, вођа пројекта ЕУ за културно наслеђе и туризам.

Фото: ЕУ за тебе

Дубравка Ђукановић и Александар Бец

Ово би, сматрају надлежни, требало да мештанима помогне да сачувају аутентичност и својих пивница, да развију рурални туризам у амбијенту који потиче из 18. и 19. века, омогуће овим винарским селима да се нађу на светској мапи културне баштине, а потенцијалним туристима да уживају у активном одмору, активностима у природи и обиласку осталих туристичких и културних атракција Неготинске крајине.

- Неготинске пивнице су једини рурални простор у Србији очуван у свом аутентичном изгледу, који је у одређеној мери сачувао своју примарну функцију. Заједно са виноградима и селом чине културни предео и чувају нематеријано наслеђе које се првенствено огледа у традиционалним знањима узгајња грожђа и производње и чувања вина. Да би пивнице биле очуване неопходно је активно укључивање локалне заједнице са свим својим знањима и искуствима. Сигурни смо да ће средства Европске уније помоћи очувању пивница, које нажалост све више пропадају и да ће поспешити локално становништво да се активно укључи у њихово очување – каже др Дубравка Ђукановић, директорка Републичког завода за заштиту споменика културе у Београду.

Неготинске пивнице су још 1983. проглашене за непокретно културно добро од изузетног значаја, а 2010. су уписане на Прелиминарну Унескову Листу светске културне и природне баштине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЈЕДАН ОД НАЈУСПЕШНИЈИХ: Ово је син Ведране Рудан из првог брака - рекла да га воли мање од партнера (ФОТО)