ФРАНЦУСКИ МЛЕКАРИ У ПИРОТУ: Пиротска Млекарска школа чувена и у Француској

В.Ћ.

20. 05. 2022. у 11:31

МЛЕКАРСКУ школу са домом ученика „Др Обрен Пејић“ у Пироту посетила је група младих француских сточара, која се на својим фармама бави и производњом сирева.

ФРАНЦУСКИ МЛЕКАРИ У ПИРОТУ: Пиротска Млекарска школа чувена и у Француској

Фото: Приватна архива

Предвођени аташеом за пољопривреду у француској амбасади у Београду Мари Луси, која је понудила сарадњу са појединим француским школама сличног типа, млади сточари су обишли кабинете, учионице, али и радионицу за практичну наставу у којој ђаци на практичној настави производе сиреве, различите врсте млечних напитака и чувени пиротски качкаваљ. Госте је посебно занимао начин израде качкаваља који се вековима није мењао, односно технологија је остала потпуно иста.

Фото: Приватна архива

Млади француски сточари су још пре неколико месеци изразили жељу да посете нашу установу, што смо им врло радо омогућили и упознали их са начином рада, живота ђака и школовања.

Њихов долазак и посету организовало је француско Министарство пољопривреде и немачка организација „ГИЗ“ - речено нам је у школи. Француски узгајивачи музних крава и произвођачи сирева обишли су и фарму оваца Звонимира Ристића у пиротском селу Расница, који се бави органском производњом овчјег сира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић...

ИЛОН МАСК ПРЕД 158 МИЛИОНА ЉУДИ: "Погледајте само шта је урадио Новак Ђоковић..."

НОВАК Ђоковић и када не игра тенис успева да себе уврсти у најновије најважније вести, и то не само када се о спорту ради. Илон Маск, један од најбогатијих људи света, за то се побринуо.

26. 09. 2023. у 20:37

Коментари (0)

САВИЋ О КОСОВУ: Зашто је за нас Србе много више од територије - завет и света земља