ФРАНЦУСКИ МЛЕКАРИ У ПИРОТУ: Пиротска Млекарска школа чувена и у Француској

В.Ћ.

20. 05. 2022. у 11:31

МЛЕКАРСКУ школу са домом ученика „Др Обрен Пејић“ у Пироту посетила је група младих француских сточара, која се на својим фармама бави и производњом сирева.

ФРАНЦУСКИ МЛЕКАРИ У ПИРОТУ: Пиротска Млекарска школа чувена и у Француској

Фото: Приватна архива

Предвођени аташеом за пољопривреду у француској амбасади у Београду Мари Луси, која је понудила сарадњу са појединим француским школама сличног типа, млади сточари су обишли кабинете, учионице, али и радионицу за практичну наставу у којој ђаци на практичној настави производе сиреве, различите врсте млечних напитака и чувени пиротски качкаваљ. Госте је посебно занимао начин израде качкаваља који се вековима није мењао, односно технологија је остала потпуно иста.

Фото: Приватна архива

Млади француски сточари су још пре неколико месеци изразили жељу да посете нашу установу, што смо им врло радо омогућили и упознали их са начином рада, живота ђака и школовања.

Њихов долазак и посету организовало је француско Министарство пољопривреде и немачка организација „ГИЗ“ - речено нам је у школи. Француски узгајивачи музних крава и произвођачи сирева обишли су и фарму оваца Звонимира Ристића у пиротском селу Расница, који се бави органском производњом овчјег сира.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕОБИЧНА ПОЗИВНИЦА НА СВАДБУ БАЛАШЕВИЋА: Гости су морали да поштују одређена правила (ФОТО)