СУДОВИ ДОНЕЛИ ТРИ ПРАВОСНАЖНЕ ПРЕСУДЕ: 15 кривичних пријава за полно узнемиравање у Расинском округу

С.БАБОВИЋ

19. 05. 2022. у 20:26

ПЕТНАЕСТ кривичних пријава због полног узнемиравања поднето је од јуна 2017.до краја 2021. године у Расинском округу,показују подаци основних јавних тужилаштава,предочено је на Округлом столу у Крушевцу који је организован поводом представљања пројекта Аутономног женског центра са 9 партнерских организација.

СУДОВИ ДОНЕЛИ ТРИ ПРАВОСНАЖНЕ ПРЕСУДЕ: 15 кривичних пријава за полно узнемиравање у Расинском округу

Фото: С.Бабовић

У Удружењу жена “Пешчаник” из Крушевца,где већ месецима раде на отварању Кризног центра за пружање подршке жртвама сексуалног насиља напомињу да је од 15 пријава, у четири случаја сачињен оптужни предлог.

Донете су три правоснажне пресуде, један поступак је у току, а у два случаја примењен је институт одлагања кривичног гоњења. У осталим случајевима, пријаве су одбачене због недостатка доказа.

Истраживање Мисије ОСЦЕ 2018.године међу 15.000 жена указују на то да је свака друга жена старија од 15 година, доживела неки облик полног узнемиравања.

У пракси се,међутим, ово кривично дело ретко пријављује и процесуира.

Отуда се Кризни центар, како је предочено, препознаје као механизам удруженог деловања више институција,који жртву може да охрабри да пријави кривично дело,а надлежним органима омогући да ефикасније реагују.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САЊА КУЖЕТ СМРШАЛА 18 КИЛА: Из исхране избацила ЈЕДНУ намирницу