САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА У НЕГОТИНУ: Више од 300 незапослених конкурисали на 150 радних места код 20 послодаваца

С.М.Ј.

19. 05. 2022. у 16:40

НАЦИОНАЛНА служба за запошљавање организовала је данас у Неготину, уз подршку локалне самоуправе, 14. по реду Сајам запошљавања коме се одазвало 20 послодаваца који су исказали потребу за 150 радника.

САЈАМ ЗАПОШЉАВАЊА У НЕГОТИНУ: Више од 300 незапослених конкурисали на 150 радних места код 20 послодаваца

Фото: С.М.Јовановић

Више од 300 незапослених, према евиденцији Националне службе за запошљавање, одазвало се позиву да учествују на 14. Сајму запошљавања у Неготину који је окупио 20 послодаваца са укупно 150 радних позиција.

-Сајам запошљавања као активна мера запошљавања је добро место сусрета великог броја послодаваца и незапослених особа којим Национална служба за запошљавање остварује посредовање између послодаваца и незапослених -  рекла је Лидија Начић, директорка филијале Националне службе за запошљавање у Бору.

Kарактеристика овог Сајма, као и претходних, била је чињеница да на постојећем тржишту рада, на основу исказаних потреба, места има углавном за неквалификоване раднике и оне са трећим и четвртим степеном стручности.  Радна места са факултетским дипломама понудила су само четири послодавца  којима су потребни хемијско-технолошки инжењери за лабораторију и погон, грађевински и машински инжењери, инжењер електротехнике и инжењера саобраћаја.

Фото: С.М.Јовановић

 

Локална самоуправа, иначе, мере активне политике запошљавања, у складу са Локалним акционим планом, реализује у сарадњи са Националном службом за запошљавање кроз програме самозапошљавања и стручне праксе.

-Данашњи сајам запошљавања представља трећу меру која је важна како би се остварили  контакти између послодаваца и незапослених, анимирала јавност у вези решавања проблема незапослености и повећала информисаност незапослених -рекао је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

У понуди су била радна места за, неговатељице, медицинске сестре и сервирке у домовима за старе, а међу траженијима су били и  конобари, кувари, пица мајстори, хигијеничари, помоћни радници у кухињи у овдашњим угостиљским објектима, а тражили су се и возачи, продавци, административни и помоћни радници у магацину, аутолимари, билетари-диспечери, продавци, монтери, по један аутомеханичар и сервисер пољопривредних машина и чак 25 агената теренске продаје за овдашњи “Телеком”.

Фото: С.М.Јовановић

 

За потребе праховске хемијске индустрије било је оглашено 57 радних позиција за електротехничаре, неквалификоване раднике, завариваче, браваре, возаче индустријске механизације, раднике-пластичаре, конструкторе грађевинских радова.

Сајам је обележило, дефинитивно, велико интересовање младих и незапослених у средњим годинама, од којих једни сматрају да су овакви програми прилика да се запосле, а други да су у питању радне позиције које ће већ за пар месеци добити друге упосленике, опет са евиденције незапослених.  Неки од од учесника сајма кажу да их послодавци са ранијих сајмова нису позивали на разговоре, а оне које јесу да су сазнали да је “радно време флексибилно, опис радног места широк и подразумева више позиција, а плата минимална”.

У општини Неготин, према евиденцији НСЗ је 1.858 особа, од којих су 1.002 жене. Највише их је неквалификованих 887, затим 520 са четвртим и 248 са трећим степеном стручности, шести степен има 90, а седми 106 незапослених.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БОРА ЧОРБА: Срећан сам што сам при крају животног пута и нећу доживети пропаст