НАГРАДА ЗА КУСТОСЕ: Признање Музејског друштва Србије у правим рукама

Б. Грујић

19. 05. 2022. у 13:56

ПОВОДОМ међународног дана музеја, који је обележен свечаном скупштином Музејског друштва Србије, кустоси Музеја из Зрењанина, мр Рајка Грубић и Оливера Скоко, добиле су два лепа признања.

НАГРАДА ЗА КУСТОСЕ: Признање Музејског друштва Србије у правим рукама

Фото: Музеј Зрењанин

Мр Рајка Грубић, музејски саветник, етнолог, добила је награду за животно дело, док је за пројекат године, за изложбу Мерак ми је, награђена Оливера Скоко, виши кустос и историчар уметности.

Мр Рајка Грубић у Народном музеју у Зрењанину, ради од 1983. године као етнолог

и иза себе има велики број стручних радова, изложби, пројеката, учешћа на стручним
скуповима. Аутор је бројних самосталних изложби међу којима се издвајају Златовез и
народни вез 2016. године, Коло српских сестара - Поклоњена колекција, 2015. Народни вез - Традиција као инспирација 2013. Ћилими из збирке Народног музеја Зрењанин 2011.
120 година организованог занатства и предузетништва у Зрењанину 2005. године и бројних других.
-  Пресрећна сам што сам диван радни век провела у зрењанинаком Музеју
и што сам радила са три генерације колега које сам сам дочекала и испратила - каже за "Новости" мр Рајка Грубић, уз напомену да је поносно и на сарадњу са бројним колегама из других музеја.

Фото: Музеј Зрењанин

Изложбу Мерак ми је - Хедонизам у делима из Збирке ликовне уметности Музеја у Зрењанину, видело је преко три хиљаде посетилаца током два и по месеца трајања, организован је богат пратећи програм који је обухватио стручна вођења, тематске вечери посвећене уживању у вину, храни, музици и игри, предавања, драмски игроказ са гимназијалцима, ликовне радионице са предшколским и школским узрастом, часови филозофије, музички наступи, окупљања хедониста као и свакодневно остављање хедонистичких предлога од стране посетилаца.

Истовремено, како поносно истичу у зрењанинском Музеју, забележен је велики број организованих, групних посета како из Зрењанина, тако и из других градова Србије и региона.

- Велика је част добити награду која носи име Михаила Валтровића и велика одговорност за све оно што ћу покушати да у свом радном веку пружим. Оно што могу да издвојим да ми је значило у раду на овој изложби јесте искорак из сопственог музеја и привилегија да будем у контакту са колегама из других музеја који су били велика помоћ - каже Оливера Скоко, поводом награде за изложбу године.

Музеј године 2006.

Народни музеј из Зрењанина  2006. године био је  проглашен музејом године, од стране Музејског друштва Србије поводом нове сталне поставке и великог броја програмских активности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПАМТИМО ЈЕ ИЗ ПОРОДИЧНОГ БЛАГА: Ова глумица је рођена сестра Ивице Дачића (ФОТО)