ЕКСПЕРТИ САВЕТА ЕВРОПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА ПОСЕТИЛИ НОВИ САД: У првом плану превенција и заштита жртава

З.Грумић

19. 05. 2022. у 12:34

ТРГОВИНА људима је један од најтежих облика кршења људских права и зато се у Новом Саду предузимају бројне превентивне и едукативне активности ради сузбијања те негативне друштвене појаве, истакнуто је данас приликом посете том граду групе експерата Савета Европе (СЕ) задужених за борбу против трговине људима.

ЕКСПЕРТИ САВЕТА ЕВРОПЕ ЗА БОРБУ ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА ПОСЕТИЛИ НОВИ САД: У првом плану превенција и заштита жртава

Град Нови Сад

На подручју града Новог Сада је, према последњим подацима, најизраженија сексуална експлоатација.

- У 2021. години идентификовано је 14 жртава, а ове године четири и све су жене. Људи треба да буду опрезни када им се нуде толико добре прилике да су нереалне, јер у тој првој фази врбовања ради се о разноврсним примамљивим позивима путем огласа, друштвених мрежа и слично – рекао је координатор Тима Ненад Драшковић, који је в. д. заменика начелника Градске управе за социјалну и дечју заштиту.

Он је уочи састанка са експертима изјавио да је у Новом Саду остварен велики број превентивних активности, попут организовања јавних манифестација и тренинга за запослене у области здравства, образовања и социјалне заштите.

Превентивне и едукативне активности спроведене су и са младима, казао је Драшковић и додао да су посебно важне иницијативе ради укључивања жртава трговине људима у градски Акциони план запошљавања и Локални акциони план политике за младе.

Помоћник градоначелника Станко Љубичић изјавио је да посета експерата СЕ значи много за Тим, како би у будућем раду био још ефикаснији.

- Трговина људима представља облик најтежег кршења људских права, и због тога смо желели да на свеобухватан и системски начин приступимо тој негативној друштвеној појави која има далекосежне последице. Имамо одговорност и обавезу да помогнемо онима који су угрожени али и да делујемо на начин да се жртве што пре препознају. Зато су битни едукација и мултисекторски приступ – истакао је Љубичић.


 


 


 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РЕТКО ГА ВИЂАМО: Ана Ивановић објавила слику са оцем - уз емотивну поруку за рођендан (ФОТО)