И У ВРШЦУ ШКОЛУЈУ БУДУЋЕ АСОВЕ: Због великог интересовања у гимназији се отвара спортско одељење за талентоване (ФОТО)

Ј. Ј. БАЉАК

17. 05. 2022. у 08:42

ЗБОГ великог броја успешних спортиста, који деценијама похађају вршачку гимназију "Борислав Петров Браца", та средња школа аплицирала је код Министарства просвете да, попут тридесетак гимназија у Србији, добије одељење за ђаке са посебним способностима за спорт.

И У ВРШЦУ ШКОЛУЈУ БУДУЋЕ АСОВЕ: Због великог интересовања у гимназији се отвара спортско одељење за талентоване (ФОТО)

Фото: Фиманзија "Борислав Петров Браца"

Већ у септембру 20 најталентованијих кандидата имаће прилику да похађа овај смер, што ће им значајно олакшати усклађивање школских и тренажних обавеза.

Предност спортског одељења је то што ће ђацима бити омогућено да наставу прате на даљину, када су током школске године на клупским или репрезентативним припремама и спортским такмичењима. Управо су ти изостанци до сада били највећи проблем.

- Динамика дневних обавеза спортиста је другачија него код осталих ђака. Излазили смо им у сусрет, али је требало прилагодити се, надокнађивати пропуштено. Уписом у специјализовано одељење све те евентуалне потешкоће биће избегнуте. Уз то, на овај начин се унапређује и квалитет њиховог образовања и васпитања - каже, за "Новости", директорка гимназије Тамара Пешић.

Нови смер имаће и нове предмете - спорт и здравље, и спорт и тренинг, који ће им, између осталог, олакшати упис на факултете спорта, војну или полицијску академију, као и све остале факултете, будући да ће по завршетку имати опште гимназијско образовање. Такође, прецизиран је и број теоријских часова и часова вежби, који ће бити прилагођени тренажном процесу ђака, у сарадњи с клубом чији је члан.

- Школа има фискултурну салу, два спортска игралишта, теретану и све што је потребно за редовну наставу физичког и здравственог васпитања, коју води троје професора. У новој школској години ћемо набавити додатне спортске реквизите како бисмо задовољили потребе извођења додатних спортских садржаја - додаје директорка.

Спортови који су највише заступљени варирају по генерацијама. Када је постојао КК Хемофарм, вршачку гимназију су похађали кошаркашки репрезентативци Стефан Марковић, Лука Митровић, Немања Дангубић, Данило Анђушић, Тамара Радочај. Тренутно имају врхунске стонотенисере, као и џудисте, теквондисте, гимнастичаре.

Фото: Фиманзија "Борислав Петров Браца"

директорка гимназије Тамара Пешић

Упис у суботу

УПИС у спортско одељење биће организован 21. и 23. маја. Кандидати морају да доставе потврду о спортским резултатима које су остварили у осмом разреду основе школе, затим потврду локалног Спортског савеза, као и потврду о положеном завршном испиту.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)