ПАНЕЛИ БРАНЕ ГРАД ОД ВОДЕ: Сремска Митровица обележила је на кеју осам година од успешне одбране од великих поплава

С. КОСТИЋ

16. 05. 2022. у 07:26

НА кеју у Сремској Митровици, где је пре осам година река Сава достигла свој највиши водостај од 863 центиметра, уприличена је церемонија поводом успешне одбрана од поплава. Данас Митровчани не морају да брину и да се плаше високих вода, јер приликом таквих ситуација биће постаљени монтажно- демонтажни панели, који су високи од 1,2 до 1,8 метара у односу на садашње коте кеја.

ПАНЕЛИ БРАНЕ ГРАД ОД ВОДЕ: Сремска Митровица обележила је на кеју осам година од успешне одбране од великих поплава

Фото С. КОСТИЋ

Окупљање на кеју, подсетило је на те дане и одавање признања свим грађанима на успешној одбрани од набујале реке.

- Тада сам био студент који је из Новог Сада дошао да помогне свом граду. Баш на овом месту тада сам у људима видео страх, бригу и неизвесност, али оно што је превладало била је храброст, патриотизам и љубав према свом граду - рекао је председник Скупштине Града Владимир Павловић.

Током протеклих година у заштити од поплава доста је урађено, захваљујући потпредседнику Владе и министру пољопривреде Браниславу Недимовићу, урађени су мобилни одбрамбени панели, као савремена одбрана од поплава и сад је Митровица потпуно безбедна, за разлику те године када се бранила са 760.000 џакова са песком у дужини од 21 километара, речено је на скупу.

Тадашњи технички директор ЈП "Војводинаводе" Александар Николић, присетио се тих дана, додајући да су водостаји били непредвиђени, 60 центиметара већи него икад забележени. Како се циклон формирао биле су угрожене и околне земље Босна и Херцеговина и Хрватска. Уз помоћ грађана Сремске Митровице успешно је спроведена одбрана, на кеју је било око 4.000 људи.

- Тада је око 20.000 становника евакуисано из критичне зоне, јер су прогнозе о евентуалном продору воде биле да би 40 одсто града било потопљено. Успело се у тој одбрани захваљујући труду, неспавању и на неки начин великом срцу грађана Сремске Митровице, свима који су тада дошли да помогну - казао је Николић.

Фото С. КОСТИЋ

И волонтери Црвеног крста били су веома активни, као и у свим кризним ситуацијама.

- Црвени крст је реализовао своју мисију ублажавања људске патње, односно ублажавања патње људи који су у том тренутку морали бити евакуисани из својих домова. У тим тренуцима организовани су прихватни центри, дистибуирали смо воду, храну и одећу која им је била потребна - рекла је сектера Црвеног крста у Сремској Митровици Татјана Јованчевић.

ПОМОЋ ИЗ РЕГИОНА

СРЕМСКОЈ Митровици те 2014. године помагали су добри људи из других градова Србије, као и из региона Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, исказавши колико вреде хуманост и доброта када је најтеже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НЕОБИЧНА ПОЗИВНИЦА НА СВАДБУ БАЛАШЕВИЋА: Гости су морали да поштују одређена правила (ФОТО)