У ОБНОВУ КЛИНИКЕ 20 МИЛИОНА ЕВРА: Алексиначка Општа болница припрема се за досад највеће реновирање и проширење

Д. МИЉКОВИЋ

01. 04. 2022. у 05:00

ВИШЕ од 20 милиона евра држава је определила за обнову алексиначке Опште болнице у којој се поред житеља ове општине лече и пацијенти из Сокобање и Ражња.

У ОБНОВУ КЛИНИКЕ 20 МИЛИОНА ЕВРА: Алексиначка Општа болница припрема се за досад највеће реновирање и проширење

Фото Д. М.

Наредне недеље биће расписан тендер за избор пројектанта који треба да осмисли како ће изгледати постојећих 9.000 квадрата, али и нових 4.000 квадрата који ће бити дозидани у кругу болнице који се простире на 2,4 хектара.

Председник општине Далибор Радичевић каже да је локална самоуправа најпре издвојила 10 милиона динара, а да је касније ребалансом обезбедила још 25 милиона динара. Он очекује да радови почну до краја ове године.

- Најстарије зграде у овом комплексу датирају из 1893.године а "најмлађа" зграда саграђена је 1981. Овај подухват неће бити "шминкање" већ темељна реконструкција свих објеката који то захтевају. Чињеница је да се неће повећати болнички капацитети, али ће се повећати стандард лечења наших суграђана и комшија - каже Радичевић.

- Биће обезбеђена и сва потребна опрема.

Већ годинама се прича о обнови болнице/ Далибор Радичевић, Фото Д. Миљковић

Прича око реконструкције ове установе није нова јер датира од пре шест година, али је тек сада постигнут договор са Канцеларијом за јавна улагања која ће финансирати радове и опрему. Оно што је за сада извесно, зграда Старе хирургије од неких 1.000 квадрата биће савремени Центар за дијализу који већ деценијама прижељкују нефролози, али и пацијенти који морају три пута недељно да по терапију одлазе у Ниш.

- Само из Алексинца имамо 55 пацијената којима је неопходна дијализа и још двадесетак из Сокобање и Ражња које ћемо такође збрињавати. Велики помак имаћемо и у хирургији јер ћемо под једним кровом добити пет операционих сала. Иначе, наша болница је павиљонског типа и простире се у више објеката и зато је важно да хируршки блок буде обједињен. Добићемо централну вентилацију и стерилизацију, а биће уређен и наш болнички круг - наводи Горан Видић, директор Опште болнице и додаје да ће и током радова обезбедити све услове да пацијенти буду сагледани.

Зграда Старе хирургије биће Центар за дијализу/Горан Видић, Фото Д. Миљковић

ПОДМЛАЂЕН ТИМ ЛЕКАРА

У Општој болници недавно су примили 17 младих лекара по програму који спроводи држава за најбоље студенте. Болница има 333 запослених, годишње збрине од 140.000 до 150.000 пацијената по различитим видовима здравствене заштите и обави 1.300 операција.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОБИЧАЈИ И ВЕРОВАЊА НА СВЕТОГ САВУ: Једну боју не треба носити, шта треба да ураде деца и шта значи ако загрми