ХРАМ ЧЕКА УРЕЂЕЊЕ: Град ове године за наставак радова издвојио четири милиона динара

Д. Зечевић

24. 03. 2022. у 07:28

ЗАВРШЕНИ су грађевински радови на изградњи нове Цркве Светог Ђорђа у Прокупљу, па старешина храма посвећеног Светом Прокопију, протојереј Никола Илић најављује унутрашње уређење богомоље, израду фасаде, те планирање дворишта и опремање Парохијског дома.

ХРАМ ЧЕКА УРЕЂЕЊЕ: Град ове године за наставак радова издвојио четири милиона динара

Фото Д. Зечевић

 Наиме, локална самоуправа је у овој години за наставак радова започетих пре три године издвојила четири милиона динара.

- Град је определио земљиште од 40 ари, а темељ је освештао епископ нишки Арсеније. Грађевински део је завршен по плану, док за остало не постоје дефинисани рокови јер ће се они одвијати у зависности од финансијске и техничке помоћи. Иначе, у складу са пројектом, локална самоуправа је за свеукупне радове на храму определила 43 милиона динара, схватајући неопходност подизања храма у источном делу града, насељеном махом младим људима. Извесно је, такође, да Црква Светог Прокопија више не може да задовољи потребе великог броја верника, посебно о већим празницима, па су унутрашњост богомоље и порта све чешће препуне.

Фото Приватна архива

Протојереј Никола Илић

Уз подсећање да се ради о цркви из 9. века, у којој се - поред моштију Светог Прокопија, по којем је и названа, налазе још делови земних остатака Светог Георгија, у народу познатијег под именом Свети Ђорђе, који су из тада порушених Ђурђевих ступова овде пренети 1880. године - протојереј Илић верује да ће нови храм значити духовни препород житеља Прокупља и најављује да ће, по завршетку унутрашњих радова, мошти Светог Ђорђа бити пренете у нову богомољу.

 

БОЛНИЦА

ПОРЕД Цркве Светог Прокопија и храма чија је изградња у току, у кругу прокупачке болнице је пре неколико година саграђена и мала црквица - посвећена Светим врачима.

 

ИДЕЈА ЈОШ ИЗ 1934. ГОДИНЕ

ИНИЦИЈАТИВУ за изградњу храма Светог Ђорђа су још 1934. покренули тадашњи патријарх Варнава и краљ Александар Карађорђевић, који су, 9. септембра исте године, посетили Цркву Светог Прокопија - повдом обележавања хиљаду година од њеног настанка. Идеја је, потом - због убиства краља Александра у Марсељу, непун месец касније - одложена, све до 2019.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ЦЕО ГОВОР ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Дајте да покушамо да сачувамо мир - не дајући ни срце, ни душу, ни кичму наше земље и нашег народа

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обратио се данас народу окупљеном на Тргу Светог Ђорђа у Сомбору, на централној државној манифестацији поводом обележавања Дана сећања на страдале у НАТО агресији 1999. године. Његов говор преносимо у целости.

24. 03. 2023. у 20:48

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

ШОЈГУ: Муниција с уранијумом нарушиће здравље украјинских војника, као на КиМ 1999. године

РУСКИ министар одбране Сергеј Шојгу упозорио је данас да ће муниција са осиромашеним уранијумом, коју Велика Британија планира да пошаље Украјини, озбиљно негативно утицати на здравље украјинских војника који је буду користили, као што је то био случај са војницима НАТО-а на Косову и Метохији 1999. године.

22. 03. 2023. у 09:08

Коментари (0)

MERCATOR-S ПОЗИВА МАЛЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ: Постаните део најпродаванијег бренда домаћих производа “Укуси мога краја”