ВРТИЋ ЗА ДЕЦУ "ИСПОД ЦРТЕ": "Вишак" предшколаца у општини Темерин биће решен доградњом објекта у Бачком Јарку

З. Рајић

22. 03. 2022. у 07:26

ДУГОГОДИШЊИ проблем "вишка" деце на уписима у Предшколску установу (ПУ) "Вељко Влаховић" у Темерину биће решен доградњом вртића у селу Бачки Јарак, која је започета ових дана.

ВРТИЋ ЗА ДЕЦУ ИСПОД ЦРТЕ: Вишак предшколаца у општини Темерин биће решен доградњом објекта у Бачком Јарку

Нових пет учионица, Фото ПУ Темерин

Према речима Вере Бјељац, директорке ПУ, сва три насеља у општини (Темерин, Бачки Јарак и Сириг) близу су једно другог, тако да проширењем вртића "Бамби" више ни у једном од њих не би требало да буде деце "испод црте".

- Сваке године је у ПУ боравило око 900 деце, а остајало неуписано бар 90, јер пет објеката - 3 у Темерину и по један у Бачком Јарку и Сиригу, нису заједно имали довољан капацитет да прихвате све малишане - рекла је директорка.

Очекује се да дограђени и обновљени вртић "Бамби" у Бачком Јарку прими сву децу из овог села, јер ће у том објекту, кад буде довршен, први пут бити отворена одељења за јаслене и млађе групе малишана. У "Бамбију" би, међутим, свој кутак требало да нађу и деца из осталих двају насеља, првенствено из пребукираних вртића "Пчелица", "Ђурђевак" и "Сунцокрет" у Темерину. У Сиригу, најмањем месту у општини, пре три године је направљен нови објекат вртића "Маслачак", у који су прошле године успела да се упишу сва деца.

- У вртићу "Бамби" у Бачком Јарку за 40 година, колико постоји, није било већих улагања.

Локална самоуправа је за његову доградњу и модернизацију издвојила 90 милиона динара.

Овај објекат прошириће се са садашњих 700 на 1.800 квадратних метара и добиће пет нових учионица - предочио је председник Општине Младен Зец.

РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ ОБДАНИШТА "КОЦКИЦА ДВА" У РУМИ ПО ПЛАНУ

ОД ЈЕСЕНИ БЕЗ ЛИСТЕ ЧЕКАЊА

ОД 1. септембра када почне са радом нови објекат Установе за предшколско васпитање и образовање "Полетарац", у румској општини више неће бити листе чекања за упис деце.

Фото С. К.

Радови на изградњи новог вртића - "Коцкица 2", одвијају се планираном динамиком, а завршетак радова очекује се половином јула. То је објекат у Улици Алексе Шантића који ће се простирати на 2.600 квадрата, а његову изградњу у целости финансира локална самоуправа са 131,7 милиона динара.

- Листе чекања су мале, можда десеторо деце чека тренутно на упис у вртић, али нама је у интересу да сва деца могу да се упишу и то ћемо изградњом овог објекта и омогућити свим малишанима. Објекат ће имати капацитет да прими преко 280 деце - рекла је Александра Ћирић, председница Општине Рума.

- Локална самоуправа издвојиће још 16 милиона динара за опремање унутрашњости објекта, као 11,5 милиона за набавку мобилијара и уређење игралишта у дворишту вртића. Увели смо још једну меру помоћи, а то је да ће све труднице добијати једнократну новчану помоћ у износу од 20.000 динара. С. К.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ДЕСТИНАЦИЈЕ - ТРИ ФЕНОМЕНАЛНА XANADU ХОТЕЛА: Ни са једним нећете погрешити, који год да буде ваш избор за одмор