ПОНОВО УНИШТАВАЊЕ СКУЛПТУРА У КИКИНДИ: Разбијена жаба на јавној чесми

Рада Шегрт

16. 03. 2022. у 12:29

Чин уништавања уметничких дела у јавном простору Кикинде поновљен је после само четири месеца. Почетком новемба фарбом је била ишарана велика скулптура од теракоте која се налази испред Галерије „Терра“, у центру града, а сада је разбијена фигура жабе, која је део јавне чесме на другом крају града, у Микронасељу.

ПОНОВО УНИШТАВАЊЕ СКУЛПТУРА У КИКИНДИ: Разбијена жаба на јавној чесми

Фото: галерија Тера и Р. Шегрт

Скулптура се на овом месту налази петнаестак година и ово је први пут да је оштећена. Дело је вајара Слободана Којића, директора Центра за ликовну и примењену уметност „Терра“ , који је и као уметник и као човек, разочаран да се овакав чин понавља у његовом граду, у свету познатом по великим скулпрурама од теракоте.

- Останем без речи када се овако нешто деси. Жабац је на том месту годинама стајао неоштећен , а сада је, из непознатих мотива, неко одлучио да га уништи. Оштећење је велико и тврдим да је онај ко је то урадио морао добро да се потруди, да користи и алаат и снагу, јер је скулптура напуњена бетоном. Тако сам је својевремено урадио управо рачунајући на евентуалне овакве покушаје и желећи  да нико не успе у томе. Збиља је јако тешко одвалити парче. Нажалост, то се десило, јер је неко био упоран у намери да је уништи – разочарано прича Којић.

Скулптура жапца је део велике јавне чесме, која је изграђена у овом делу града и са ње се грађани снабдевају пречишћеном водом за пиће, која је бољег квалитета од оне из јавног водовода. Чесма је урађена по пројекту архитектице Аранке Блат и око ње је требало да буде базен са водом, локвањима и растињем које би подсећало на некадашњу кикиндску Штеванчеву бару. Којић је одабрао жабу, јер је она симбол чисте воде, иако људи обично мисле другачије.

- Чесма је замишљена тако да буде леп призор на улазу у Кикнду, али никада није до краја изведена та замисао. Уместо воде у базен је стављена земља и засађено цвеће, тако да је постао велика жардињера. Али све је боље од уништавања – наводи Којић, чијих неколико скулптура красе јавни простор Кикинде.

САНАЦИЈА МОГУЋА

- Санација жабе је могућа и све ћу учинити да се реконструише и врати у првобитно стање. Поново ћу је моделовати у глини, али сигурно неће бити сасвим идентична досадашњој скулптури, јер се глина приликом печења скупља. Бероватно ће нова фигура бити мало мања. Видећу још како ћу извести то “крпљење” – рекао је којић за “Новости”

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ТРИ ДЕСТИНАЦИЈЕ - ТРИ ФЕНОМЕНАЛНА XANADU ХОТЕЛА: Ни са једним нећете погрешити, који год да буде ваш избор за одмор