ПРЕЛОМЕ ВИКЕНДОМ НЕ ЛЕЧЕ: Кикиндска болница никако да реши проблем мањка стручног медицинског кадра

Р. Шегрт

08. 02. 2022. у 08:25

ОПШТА болница у Кикинди, која има регионални карактер за Севернобанатски округ, већ годинама не може да реши проблем мањка стручног кадра.

ПРЕЛОМЕ ВИКЕНДОМ НЕ ЛЕЧЕ: Кикиндска болница никако да реши проблем мањка стручног медицинског кадра

Фото Р. Шегрт

Тренутно овој установи недостаје 19 доктора разних специјалности, два фармацеута и чак 30 сестара, односно техничара.

Највећи проблем, за сада, имају грађани који поподне или викендом доживе повреду ока, прелом или неку другу тежу трауму, јер офталмолог и ортопед тада не раде, па се пацијенти упућују у болницу у Зрењанин, која је удаљена 50 километара. Тамо се шаљу сви пацијенти чија повреда не може да чека до сутра.

- Имамо само по једног ортопеда и офталмолога који раде у амбуланти од 7 до 14 сати и операције. Али имамо два специјализанта ортопедије и према кадровском плану и они припадају болници тако да не можемо да запослимо већ свршеног ортопеда. Међутим, ортопед специјализант не може самостално да дежура. Оваква ситуација потрајаће све док један од њих не заврши усавршавање, а то значи још најмање две године. Немамо ни патолога, па је ангажован специјалиста из Сенте, који долази два пута недељно - објашњава Владимир Прунић, анестезиолог и помоћник директорке болнице.

Др Владимир Прунић, Фото Р. Шегрт

Недостатак специјалиста не решава се ни ангажовањем лекара који су у пензији. По уговору раде један хирург и гастроентеролог, јер су двојица хирурга ове године прешли у друге установе.

- На одељењу имамо три хирурга и три специјализанта, а међу њима је и једна жена. Први пут наша болница добија жену хирурга. Само једно кратко време овде је радила докторка пластични хирург. За неколико година добићемо изврсну младу лекарку хирурга - каже др Прунић, са којим ради још петоро анестезиолога, а две лекарке су на специјализацији.

У болници у Кикинди има 512 запослених, од тога 88 лекара, 53 су специјалисти, 32 су на специјализацији, а три су без специјализације. У установи ради 311 сестара и техничара са вишом и средњом медицинском школом.

ТРИ КОНКУРСА - НИЈЕДНА ПРИЈАВА

МАЊАК лекара има и Дом здравља. Прошле године на чак три конкурса није се јавио ниједан кандидат. Проблем се увећава јер након добијања специјализације доктори се не враћају у Кикинду, већ прелазе у друге установе.

- У целој Србији је исти проблем, свугде недостају лекари. Нико неће да се бави медицином. То је одговоран и скуп посао, велики су стрес и одговорност, а мале плате.

Поред тога ковид је увећао обим посла за 150 одсто и све је теже не само за одређене специјалности, већ за све у здравству - описује др Прунић.

САРАДЊА СА ЗРЕЊАНИНОМ

КИКИНДСКА болница није једина која има мањак лекара. Исти проблем имају и у Зрењанину. Тамо недостају анестезиолози, па две установе помажу једна другој. Пацијенти из Кикинде за одређене проблеме путују у Зрењанин, а тамо, на испомоћ одлазе и кикиндски анестезиолози.

- Са болницом у Зрењанину имамо успешну договорену сарадњу. Ми њима упућујемо наше ортопедске и офталмолошке пацијенте, а два наша анестезиолога иду тамо да раде као испомоћ - наводи др Прунић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

РУСКИЊУ ПИТАЛИ КАКО ЈЕ У СРБИЈИ, А ОНА СВЕ ШОКИРАЛА ОДГОВОРОМ: Коментари непрестано пљуште (ВИДЕО)

СТРАНЦИ који не познају најбоље географију Европе често мешају Србију и Сибир, па у ту рачуницу понекад додају и Сирију, а у прилог томе говоре бројне ситуације када нас је неко упитао одакле смо и да ли је ту много хладно.

29. 01. 2023. у 17:33

Коментари (0)

ВЕРНИК МУ ОЧИТАО ЛЕКЦИЈУ: Због пењања на храм, мотка по глави (ВИДЕО)