ОД "ДОЛИНЕ СУЗА" ДО ГРАДА ЗА РАД: Током минулих пет година, у Краљеву се број запослених повећао за око 7.000 радника

Г. ЋИРОВИЋ

07. 02. 2022. у 06:30

УМЕСТО привредно девестариног града, који је у првој деценији овог миленијума ојађен катастрофалним приватизацијама некадашњих индустријских, грађевинских и услужно-трговинских гиганата, после којих је и буквално на улици остало око 20.000 радника, Краљево се последњих година преобразило у град у који се долази због - посла.

ОД ДОЛИНЕ СУЗА ДО ГРАДА ЗА РАД: Током минулих пет година, у Краљеву се број запослених повећао за око 7.000 радника

Фото Г. Шљивић

У прилог овој констатацији свакако иде податак да се током минулих пет година број запослених у граду на Ибру повећао за 7.000 радника, као и да је у евиденцији овдашње Филијале Национале службе за запошљавање (НСЗ) тренутно око 8.000 незапослених - 3.000 мање него 2018.

Оваквом билансу је понајвише допринело отварање две нове фабрике - немачке компаније "Леони", која производи кабловске сетове за аутомобилску индустрију, и турске текстилне фирме "Евротај". Осим тога, на отварање нових радних места утицали су још повећање обима посла локалних привредника, као и капиталне инвестиције од националног значаја - попут аеродрома "Морава" у Лађевцима и "Моравског коридора".

- У "Леонију" тренутно ради 3.800, у "Евротају" 1.100 људи, а упркос пандемији је повећан и број запослених у локалним предузећима "Радијатор", "Гир", "Амига" и "Моја соба". То су огромни кораци којима овај град иде напред. Отварамо нова радна места и за младе, али и за људе који су некада били запослени у "Магнохрому", Фабрици вагона, "Каблару" или "Јасену"... који су у транзицији остали без посла - каже градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Детаљ из фирме "Евротај", Фото Г. Шљивић

За активне мере запошљавања, стручну праксу и јавне радове, ове године је из градског буџета издвојено осам милиона динара...

- Средствима која удружујемо са Националном службом за запошљавање заправо мотивишемо овдашња предузећа, установе и привреднике да младим људима који завршавају средње школе и факултете дају шансу. Програм дуалног образовања, у којем су успешну сарадњу успоставили техничка школа "Никола Тесла" и "Електромонтажа", затим Шумарска школа и "Моја соба", Машинско-техничка "14. октобар" и бројна предузећа, такође се показао као пун погодак - наглашава први човек града на Ибру, поносан што Краљево више нико не зове "долина суза".

Др Предраг Терзић, Фото Г. Шљивић

АДУТИ

- КРАЉЕВО је један од три града у Србији који ће, уз аеродром, имати и ауто-пут. "Моравски коридор", који ће повезати коридоре 10 и 11, од Прељине до Појата, биће жила куцавица централне Србије. Савремена саобраћајна инфраструктура је од непроцењивог значаја за развој привреде, те додатни адути у преговорима са потенцијалним инвеститорима - истиче др Терзић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

СТРАШАН РУСКИ НАПАД: Ваздушно-космичке снаге жестоко удариле- уништени непријатељски положаји, има погинулих

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да су његове Ваздушно-космичке снаге у понедељак гађале положаје терористичке организације Џабхат ал-Нусра у Идлибу, убивши и ранивши већи број терориста те организације и уништивши њихове положаје.

04. 10. 2022. у 22:56

КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО? Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

"КО ЈЕ ГЛАСАО ЗА ОВО?" Говор Лиз Трас прекинули критичари, ево како им је одговорила

БРИТАНСКА премијерка Лиз Трас обећала је у среду да ће провести Британију кроз "олујна времена" и преобразити британску економију, у покушају да поврати ауторитет у својој странци која се побунила након хаотичних првих месец дана на власти.

05. 10. 2022. у 17:47

Коментари (0)

С ПИНКОМ САМ ЗАВРШИО: Жика се повукао се екрана - ево чиме се данас бави