ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА ЈАГОДИНЦЕ: У зоолошком врту нови станари - лемури (ФОТО/ВИДЕО)

З.Глигоријевић

26. 01. 2022. у 15:32

ЗООЛОШКИ врт „Тигар“ у Јагодини ових дана добио је нове станаре – пет лемура из Зоолошког врта „Палић“.

ИЗНЕНАЂЕЊЕ ЗА ЈАГОДИНЦЕ: У зоолошком врту нови станари - лемури (ФОТО/ВИДЕО)

Фото:З.Глигоријевић

Како је њихово природно станиште Мадагаскар, смештени су у зимовник, у коме је температура од 20 до 25 степени Целзијуса. Хране се два пута дневно, углавном разноврсним воћем, док им је од поврћа омиљена шаргарепа.

Фото:З.Глигоријевић

Иначе, јутарње температуре које су се ових дана спуштале и до 17 степени испод нуле, отежавају рад запосленима у јагодинском Зоолошком врту, али и живот животиња, које не подносе зиму. Посебно осетљиве животиње су примати, којима припадају и нови становници зоо врта, хладно време не погодује ни жирафи, шимпанзама, зебрама и антрилопама, јер генетски нису предодређени за такве временске услове. Те животиње су у зимовницима, који се загревају, док је у рераријуму температура преко целе године константна - 30 степена Целзијуса.

Фото:З.Глигоријевић

- Припреме за зиму почињу много раније, када исхраном јачамо имунитет животиња, а на тај начин се врши и превенција против болести које се могу јавити током хладних дана. У зимском периоду исхрана је појачана и квантитативно и квалитативно, па свакој врсти додајемо одређене суплементе да би им исхрана била што сличнија оној коју имају у природи – каже за „Новости“ водич у Зоолошком врту „Тигар„ у Јагодини Јелена Седларевић.

Иначе, јагодински зоo, који ради већ 16 година свих 365 дана у години. Има 250 комада животиња, односно нешто више од 50 животињских врста. Годишње га посети око 100.000 љубитеља животиња.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗВОНА И БЕЗ КТИТОРА: Најављен наставак изградње манастира на брду Ђуровача, изнад Трстеника