ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ 400 ЖРТАВА ФАШИСТА: После 81 годину Цикоте добијају обележје за страдале - за пар сати побијено пола села

В. МИТРИЋ

24. 01. 2022. у 21:03

СЕЛО Цикоте ће, коначно, да добије достојно спомен обележје, испред сеоског Дома културе, крај магистрале Лозница-Ваљево, у знак сећања на око 400 мештана, које су немачки фашисти у 19. октобра 1941. године уморили на најбруталнији начин.

ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ 400 ЖРТАВА ФАШИСТА: После 81 годину Цикоте добијају обележје за страдале - за пар сати побијено пола села

Фото: В. Митрић

Страдалници су били људи свих узраста, од оних који су имали око 80 година до тек рођене деце, дечака, девојчица, омладине и жена. Овај злочин догодио се за свега неколико сати, када је село преполовљено, а убијањем угашено 140 домова. Само код куће Чеде Живковића убијено је, забележили су хроничари, 27 српских мученика, невиних страдалника, колико и код Мирка и Тихомира Ракића, 47 код дома Мирослава Крсмановића, 45 код дворишта Јовцана Мирковићаљ, 200 код Мирка Живковића, 19 на Пушкаревцу, 30 код куће Војислава Јовановића.

Зверска акција је уследила само неколико дана од масакра у Драгинцу, где је за три дана убијено 1.500 људи. Убијени су стари, људи средње генерације, тек рођена деца. Међу жртвама су биле и избеглице из Хрватске и БиХ, побегли од усташке каме.

- О броју стрељаних избеглица нигде не постоји поуздан списак - каже

Живота Исаковић, председник ГО СУБНОР у Лозници, који је иницирао да се гради спомен обележје у Цикотама, чија је изградња у току и треба да буде завршена до краја наредног месеца, коју предводи академик Драгољуб Драго Мирковић из Бијељини, ликовни уметник. -Према извештајима немачких оперативних штабова са терена, које су слали вишој команди, записано је да је ликвидирано 4.600 људи, „да им за „квоту“ фали још 2.000, али не могу да нађу“.

Фото: В. Митрић

Спомен обележје је, тек пре десетак година, захављујући актуелној власти у Лозници, достојно уређено, а држава је овај догађај ставила на свој списак манифестација од државног значаја. На споменику ће бити исписано и 400 имена жртава, које ће се наћи, први пут, на једном месту, као пре крвавог 19. октобра.

БОНУС ВИДЕО - РУСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ „КАМОВ-32“ СТИЖУ У СРБИЈУ: Најбоља машина за гашење пожара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ИЗМЕЂУ МЕМШЕ И САКАЛЕ, ИЗМЕЂУ КЛАСИКЕ И МОДЕРНОГ: Добро познати ланац који гарантује угодан одмор и добру услугу