РУГЛО НА ВАРОШКОМ БРДУ: Додатно руиниран војни комплекс у Пожаревцу, укључујући и имовину исељених тенисера

Д. НОВКОВИЋ

25. 01. 2022. у 08:25

ПОЖАР који је недавно избио у војном комплексу на Варошком брду, код некадашњих тениских терена, поново је скренуо пажњу јавности на овај запуштени део града.

РУГЛО НА ВАРОШКОМ БРДУ: Додатно руиниран војни комплекс у Пожаревцу, укључујући и имовину исељених тенисера

Фото Д. Новковић

Ватра је, подсетимо, избила у једном приземном објекту који је некад користио ТК "Пожаревац", а њено ширење су спречили ватрогасци. Узрок пожара још није познат, али се поуздано зна да није плануло због струјних каблова, јер је овде електрична енергија одавно - искључена. Претпоставља се, зато, да су ватру запалили неки од редовних "посетилаца", који долазе у групама и овде се ноћу "друже" и опијају...

Иначе, комплекс на Варошком брду, површине 1,4 хектара, припада Војсци Србије још од 1955. Команда гарнизона је 1984. дала сагласност да се он уступи ТК "Пожаревац" у оснивању, па је клуб ту направио тениске терене, те поставио клупе, расвету, чесму и мали забавни парк за децу. Међутим, испоставило се да се Војска није слагала са одлуком Команде, па је поведен судски спор који је окончан 2018, пресудом да тенисери морају да се иселе, јер није постојао правни основ ни да буду усељени.

Фото Д. Новковић

У међувремену, ТК "Пожаревац" је у уређење уложио значајна средства, па се очекивало да ће у помоћ притећи локална самоуправа, куповином овог комплекса. Међутим, до тога није дошло, па су тенисери свих генерација остали без терена.

Од тада, па до данас, комплекс незадрживо пропада, укључујући и неколико околних приземних објеката. Подаци из Мастер плана Министарства одбране показују да су се на војном земљишту на Варошком брду некада налазили полигон, вежбалиште и стрелиште. Комплекс је у овом лану наведен као "Виноградска-базен", јер је некад имао и купалиште, али њега одавно више нема.

Фото Д. Новковић

ШТЕТА

ОСИМ комплекса на Варошком брду, од војних некретнина у Пожаревцу пропада и зграда Дома Војске, од 1.600 квадрата, те касарна на Сопоту са 40 објеката и 12 хектара земљишта. Ови објекти се не продају, нити одржавају, па прети опасност да за неку годину буду у потпуно руинираном, неупотребљивом стању.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

У РАСКОШНОМ ЗЕЛЕНИЛУ ИЛИ НА БЕЛОМ ПЕСКУ: Ако изаберете хотел Лујо, не морате да бирате, ту су и плажа са белим песком и прелепа шума