БРОНЗАНИ ТРАГОВИ ИЗ ПРОШЛОСТИ: Пожаревљани се споменицима одужили знаменитим суграђанима

Д. НОВКОВИЋ

24. 01. 2022. у 07:30

СТАРЕ зграде, фотографије и документа нису једини сведоци богатог наслеђа Пожаревца, већ на историју града у срцу Браничева подсећају и бисте, односно спомен-плоче постављене у част научника, уметника, палих бораца, градитеља...

БРОНЗАНИ ТРАГОВИ ИЗ ПРОШЛОСТИ: Пожаревљани се споменицима одужили знаменитим суграђанима

Фото Д. Новковић

Бронзане бисте су најбројније, а већина је лоцирана у центру града. У Сунчаном парку су, тако, сећања на глумце Миливоја Живановића и Жанку Стокић, драматурга Слободана Стојановића, сликарку Милену Павловић Барили и песникињу Милице Стојадиновић Српкиње.

Градски парк красе бисте народног учитеља Васе Пелагића, те народних хероја Чеде Васовића, Бошка Вребалова и Божидара Димитријевића Козицe, а у стамбеном насељу "Ђура" се налази попрсје песника Ђуре Јакшића, који је извесно време радио и у Пожаревцу. Недалеко одатле, испред палате "Морава", стоји и биста народног хероја Радомира Вујовића, који има и свој трг у граду. У Пожаревцу је својевремено живео и физичар Павле Савић, па је постављена и његова биста - испред здања овдашњег Друштва инжењера и техничара.

Фото Д. Новковић

Фото Д. Новковић

На исти начин, суграђани су се одужили и војводама из Првог српског устанка - Петру Добрњцу и Миленку Стојковићу, док се у кругу Опште болнице налази обележје посвећено др Војиславу Дулићу, чије је име ова установа раније носила.

За разлику од биста, спомен-плоче су теже уочљиве, а има их десетак на више градских локација. Једна од њих је на згради Политехничке школе, у којој је пре 200 година почео са радом први Нахијски суд у Србији, друга је на згради Дечјег диспанзера и посвећена је његовом оснивачу, др Миомиру Бранковићу.

На згради Високе техничке школе стоји плоча са важним датумом - 15. октобар 1985, када је званично почела градња топловода у Пожаревцу. На неким објектима су постављене плоче са именима њихових градитеља, па тако на згради некадашње Робне куће "Београд" стоји име архитекте Петра Петровића и називи фирми које су овај објекат градиле током 1977. и 1978.

Фото Д. Новковић

Фото Д. Новковић

Фото Д. Новковић

И на згрaди Политехничке школе је наведено име њеног аутора, архитекте Матије Блеха из Београда, који је ову зграду и пројектовао, и изградио...

Фигуре и ергела

НАЈБРОЈНИЈА меморијална обележја у граду су бисте, док приказ целокупне фигуре - у природној величини - имају само кнез Милош Обреновић, у градском парку, и "Српски војник" у Косовској улици.

А, једини споменик подигнут у част неке животиње се налази у ергели "Љубичево" и представља фигуру Љубичевца, коња који је седамдесетих година прошлог века био један од најуспешнијих тркача у земљи. Његова фигура од белог мермера је смештена у централном делу ергеле, у близини Трофејне сале.

Сећање на браћу Вујовић

ЗАПАЖЕНО спомен-обележје, са ликом у бронзи, има и комуниста Радомир Вујовић, као и његова браћа Војислав и Гргур. После њих, и он је убијен у Стаљиновим чисткама, 1939. у Москви, али је 1958. судски рехабилитован - попут брата Гргура.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити