СЕЋАЊЕ НА НЕВИНЕ ЖРТВЕ: У Новом Саду откривена спомен плоча браћи Јовандић

Љ. П.

21. 01. 2022. у 16:37

У СКЛОПУ програма обележавања 80. годишњице Новосадске рације, на згради у Булевару ослобођења 30 у Новом Саду, на месту некадашњег дома породице Јовандић, у знак сећања на трагично страдалу браћу Јовандић, Милорада који је тада имао 28 година, Саву (26), Пају (24) Живка (20) и Бору, петнаестогодишњака, данас је откривена спомен-плоча.

СЕЋАЊЕ НА НЕВИНЕ ЖРТВЕ: У Новом Саду откривена спомен плоча браћи Јовандић

Љ.П.

Сву петорицу су убили, а њихову мајку Јелену Јелу Јовандић, оставили су у животу да са тугом и болом носи сећање на своје синове све до 1971. када је преминула.

Подсећајући на крвави јануар 1942. године и страдање породице Јовандић, Петар Ђурђев, директор Историјског архива града, предочио је да је 23. јануара пре 80 година рација кренула свом силином. Знали су да се спрема неко зло, али, надали су се да ће их заобићи јер су били мирољубив народ.

- У тој Вартоломејској ноћи страдали су невини људи, искључиво цивили - казао је Ђурђев, додајући да није било никаквог сукоба са неким оружаним формацијама, већ свесна политика измене демографске структуре становништва на овим просторима.

Далибор Рожић, члан Градског већа за образовање који је присуствовао јучерашњем октривању спомен плоче заједно са Синишом Јокићем, директором Завода за заштиту споменика културе и свештенством Епархије бачке, рекао је да откривањем спомен плоче скреће се пажња јавности на страдање у Новосадској рацији и конкретно браће Јовандић.

Браћа Јовандић страдала су у рано јутро 23. јануара 1942., трећег дана рације. Мађарске власти су покуцале и на врата Јовандића, и с прага су питали које су вере, а када је један од синова одговорио да су православни, наређено им је да сместа изађу у двориште. Мајци су наредили да остане у кући.

Са спољне стране један жандарм држао је кваку не дозволивши мајци која је слутила зло, да изађе за својом децом. Заточена у кући, чула је пуцње и јауке својих синова.

Комисији за испитивање злочина у Новосадској рацији Јелка је 11. децембра 1944. детаљно описала тај страшни дан. Испричала је како је док се борила са жандармом да отвори врата чула пет хитаца из дворишта, све један за другим. Њеним синовима пуцано је у потиљак. Када је успела да изађе из куће угледала је стравичну слику - уз зид комшијине куће лежала су окрвављена и беживотна тела њене деце.

По заповести злотвора није смела да их помера.Као у сну ишла је од једног до другог, дозивала их, миловала по коси,јаукала...Пао је мрак када је камион стао испред Јелкине куће.Жандарми су тела њених синова ,попут смрзнутих цепаница, убацили у приколицу.Молила их је да и њу убију.Нису хтели.Њене синове бацили су у отвор на залеђеном Дунаву,као што су под лед гурнули још на стотине Срба, Јевреја и Рома тог злочином окрвављеног јануара.

Мајка Јелка је после рата на суду једва смогла снаге да опише своју трагедију,али ни у кога није упирала прстом.

ЈАБЛАНОВИ И ЈЕЛА

ПЕДЕСЕТАК метара од зграде на којој је постављена спомен плоча, у Булевару краља Петра првог, испред броја 23, на зеленој површини, јуче је посађено пет јабланова, да симболизују петорицу браће и јелка као њихова мајка Јелена Јела Јовандић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ТАЛЕНТИ ИЗ ГАЏИНОГ ХАНА СВЕ ОДУШЕВИЛИ: Уопште не похађају музичку школу, а победиле на такмичењу пијаниста