АРАПИ ДОВОДЕ ЗДРАВУ ВОДУ ДО ЧЕСАМА? Зрењанинска фабрика продата упола цене фирми из Београда, која је део компаније из УАЕ

Б. Грујић

21. 01. 2022. у 06:45

СВИ Зрењанинци рођени после 2004. године не знају шта је то здрава вода из чесме. Наду да би овај деценијски проблем града на Бегеју могао бити решен подгрејала је недавна продаја Фабрике воде предузећу Pannonian water из Београда, које послује под кровом компаније из Уједињених Арапских Емирата.

АРАПИ ДОВОДЕ ЗДРАВУ ВОДУ ДО ЧЕСАМА? Зрењанинска фабрика продата упола цене фирми из Београда, која је део компаније из УАЕ

Фото Архива

Житеље овог града охрабрују и приче да би Погон за пречишћавање могао да доводи исправну воду до чесама већ на пролеће.

Према подацима Агенције за привредне регистре, фирма која је купила Фабрику воде Pannonian water д. о. о., иначе део компаније Emserb Water FZE из УАЕ, основана је 3. новембра 2021. уз оснивачки улог од 100 динара. Интересантно је да ова компанија из Емирата има исто руководство као још једна београдска фирма Begej Water, са којом је град Зрењанин потписао уговор о изградњи пречистача за отпадну воду. И фирма која је купила Фабрику воде и компанија која ће градити пречистач отпадних вода у Зрењанину послују у склопу компаније Метито из УАЕ.

- Према неким информацијама, Арапи би врло ускоро, већ у априлу могли да реше проблем Зрењанинаца са неисправном пијаћом водом, а као што је најављено и пречишћаваће отпадну воду из Бегеја у нашем граду - истиче Беким Рукеци, из Зрењанинске акције (ЗРАК)

Тренутно цена воде по кубику, коју плаћају Зрењанинци, износи око 80 динара. Житељи овог града питају се колика ли ће бити цена воде која ће покрити све издатке.

- Исправну и квалитетну воду за пиће нема 600.000 становника Баната, а само у Зрењанину се на флаширану воду потроши 30.000 евра дневно - каже Миша Живанов, из Удружења ЗРАК.

Фото Архива

После два неуспела покушаја током 2021. године, сва покретна и непокретна имовина Фабрике воде, процењене на 834 милиона динара, продата је упола цене за 417 милиона динара. Продата је на основу заложне изјаве, са првенством намирења дуга Ерсте банци.

Дуг ове фабрике према поменутој банци, незванично, дупло је већи од суме за коју је продата, а не смеју се занемарити ни обавезе према граду Зрењанину. Због неисплаћених плата, неколико радника је већ тужило Фабрику воде и неизвесно је да ли ће остати новца од продаје да и тај дуг буде намирен.

ЗАСТУПНИЦИ

Компанија има четири законска заступника, тј. директора, једног из Индије, Канаде и српског држављанина Бранислава Зеца, док је једини директор без ограничења Рами Гандур, држављанин Велике Британије, а исто руководство је у још једном овдашњем предузећу, Begej ater д. о. о., такође са седиштем у Београду, које послује у склопу компаније Метито из Уједињених Арапских Емирата, са којом је град Зрењанин потписао уговор о изградњи пречистача за отпадну воду.

ПРОБЛЕМ ВЕЋ ПУНОЛЕТАН

ВОДА са прекомерном количином отровног арсена, неисправном за пиће, проглашена је 20. јануара 2004. године. На својеврсном перформансу испред Градске куће у центру Зрењанина, поводом 18 година откако Зрењанин нема исправну воду за пиће, представници Зрењанинске акције, уз поруку "Зрењанин је жедан", певали су рођенданску песму "Данас нам је диван дан".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)