НА КЕЈУ ЖРТАВА РАЦИЈЕ ОБНОВЉЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА: У исправљеном тексту обележја уместо речи „Цигана“ пише „Рома“

З.Грумић

20. 01. 2022. у 16:01

УОЧИ обележавања 80. годишњице злогласне Новосадске рације у којој су припадници мађарских окупационих снага у Другом светском рату побили и под лед Дунава бацили више од 1.300 невиних Новосађана, углавном Срба, Јевреја и Рома, на Кеју жртава рације данас је откривена новопостављена спомен плоча на којој је уместо речи „Цигана“ уписана реч „Рома“.

НА КЕЈУ ЖРТАВА РАЦИЈЕ ОБНОВЉЕНА СПОМЕН-ПЛОЧА: У исправљеном тексту обележја уместо речи „Цигана“ пише „Рома“

З. Грумић

Иницијатива за уклањање погрдног назива народа, који је током рата поднео велике жртве, потекла је од Војвођанског ромског центра за демократију уз подршку других организација ромске заједнице.

Град Нови Сад је ту иницијативу прихватио и после дуго година је спомен-плоча с погрешним називом замењена новом, истакла је заменица председнице Скупштине града Кристина Караић.

- Нажалост, у време када су постављене табле није постајала свест и није се водило рачуна о томе да ли поједини називи вређају појединце или цео народ. Данас у потпуности подржавамо став Рома да реч Циган представља погрдан назив и да га треба заменити. Нови Сад је мултикултурална средина и таква ће бити увек – нагласила је Кристина Караић.

Посланица у Скупштини Војводине Јелена Јовановић захвалила је Граду на подржаној иницијативи.

- Градоначелник Милош Вучевић показао је вољу и, заједно са Заводом за заштиту споменика културе, прихватио предлог да спомен-плоча буде промењена – истакла је она.

И председник Војвођанског ромског центра за демократију Александар Јовановић је нагласио да је назив Циган погрдан и оценио да је та промена спомен-плоче историјски моменат за ромску заједницу.

Директор градског Завода за заштиту споменика културе Синиша Јокић је напоменуо да је, уочи обележавања 80. годишњице Новосадске рације, Завод очистио остале бронзане плоче са именима страдалих у злогласној рацији и додао да су на том спомен-комплексу постављене и две посуде за паљење свећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОВЕ ГОДИНЕ ВИШЕ БЕБА НЕГО ПРОШЛЕ: У Врању на свет дошле 504 бебе