ОД ПОШТЕ СИГУРАН КРОВ НАД ГЛАВОМ: Црква, град и донатор збрињавају седмочлану породицу из Кикинде којој се срушила кућа

Р. Шегрт

18. 01. 2022. у 06:21

СЕДМОЧЛАНА породица Попов, којој се пре месец дана срушио кров трошне куће у којој су годинама живели на Мелином гробљу у Кикинди, добиће други, сигуран кров над главом.

ОД ПОШТЕ СИГУРАН КРОВ НАД ГЛАВОМ: Црква, град и донатор збрињавају седмочлану породицу из Кикинде којој се срушила кућа

Породица сада живи у овој кући, Фото Р. Шегрт

"Новости" су прве писале о невољи која их је задесила, а њихове стамбене муке биће трајно решене захваљујући ЈП "Пошта Србије" које ће донацијом помоћи ангажовање СПЦ и Градске управе у Кикинди да збрину Омера Попова (41), његову супругу и четворо деце, од 10, 13, 15 и 17 година и Омеровог брата Маринка (44).

- Породица Попов није остављена сама, већ ће њихово стамбено питање бити трајно решено, куповином нове куће донацијом "Поште Србије". Чекамо да се реше сва административна питања и ова вишечлана фамилија у којој је четворо деце добиће сигуран кров над главом. Њихов проблем решавали смо заједно са Црквом - рекао нам је Младен Богдан, председник Скупштине града.

Ускоро у новом дому, Фото Р. Шегрт

Док се друга кућа не купи, Попови су привремено смештени у једну кућу у Кикинди, а трошкове становања наредних шест месеци сноси Српска православна црквена општина.

- Нашао сам кућу која нам одговара у насељу Велики бедем и она би требало да се купи.

Гледао сам да је нова кућа близу Мелиног гробља, јер ми тамо радимо, брат и ја годинама одржавамо гробље и копамо раке породицама које тамо сахрањују своје чланове. То нам је једини посао, а копање наплаћујемо 5.000 динара - објаснио је Омер.

Након урушавања крова на трошној кући поред гробља, која припада СПЦ, деца и Омерова жена били су привремено смештени у селу Иђош, у породицу која се бави хранитељством.

То је било једино решење које је Центар за социјални рад нашао за њих када се средином децембра срушио део крова већ одавно дотрајале старе куће на гробљу. Браћа Омер и Маринко остали су у једном собичку. Сада су сви поново на окупу, јер четворо млађих чланова породице похађа школе у Кикинди, двоје иду у основну, а двоје у средњу школу.

Стара кућа је потпуно пропала, Фото Р. Шегрт

ОД РОЂЕЊА НА ГРОБЉУ

Браћа Омер и Маринко Попов од рођења су живели у старој кући на Мелином гробљу, која припада СПЦ. На коришћење су је добили још њихови родитељи који су, такође, годинама одржавали гробље. Генерације ове породице овде су становале без надоканде, а живеле су од онога што зараде од копања гробова за покојнике и социјлане помоћи. На исти начин живи и Омерова породица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ВОДА НЕ МОЖЕ ДА УГАСИ ДЕПОНИЈУ: На темеринском сметлишту избио пожар који ватрогасци нису локализовали