ВОДА ЈЕФТИНИЈА ЗА 10 ОДСТО: У Лајковцу "закрпили" мрежу, па после 11 година у прилици да снижавају цену

Б. ПУЗОВИЋ

17. 01. 2022. у 08:25

ЦЕНА воде за пиће из градске мреже у Лајковцу, која је међу најскупљима у Србији, ускоро би могла да појефтини за 10 одсто јер овдашње ЈКП "Градска чистоћа" потрошачима потрошњу наплаћује 127,06 динара по кубику, што је безмало четири пута више него у Ваљеву, на пример!

ВОДА ЈЕФТИНИЈА ЗА 10 ОДСТО: У Лајковцу закрпили мрежу, па после 11 година у прилици да снижавају цену

Фото Б. Пузовић

Председник Општине Андрија Живковић и директор поменутог ЈКП Бојан Богдановић најављују да постоји реална шанса да - после 11 година - цена буде смањена, подсећајући да се Лајковац водом за пиће снабдева из изворишта у оближњој Непричави, којим газдује ЈПКП "Лазаревац". Почетком осме деценије прошлог века, Лазаревчани су финансирали изградњу изворишта, бунара, те магистралне водоводне мреже којом се снабдевају и две комшијске локалне самоуправе.

- Оптимизам темељимо на податку да је лане количина фактурисане и купљене воде била готово иста, јер смо константно радили на смањењу губитака у овдашњој мрежи - каже директор "Градске чистоће" Бојан Богдановић, признајући да Лајковчани већ годинама воду плаћају знатно више од комшија Лазаревчана, али и двоструко скупље од Београђана!

Вода за пиће у Лазаревцу кошта 96,70 за потрошњу до пет, односно 132 динара за више од пет утрошених кубика. У Ваљеву за кубик воде треба 37,42 динара, а у Београду 59,46.

При свему томе, поменуто извориште се налази управо на територији Лајковца...

СУБВЕНЦИЈА

ПОМЕНУТО комунално предузеће опстаје захваљујући субвенцији Општине од 23,5 милиона динара, без чега не би било ни нормалног водоснабдевања.

- Губици су тренутно максимално смањени, па смо у прилици да најавимо нове бунаре на изворишту у Непричави, резервоаре воде, те набавку мини--смећара за уске улице, мали утоваривач и уређење круга предузећа - каже Богдановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ГРИВНА УЗЕЛА АПСОЛУТНИХ 100: Етно-група из Кладова ниже успехе и у међународној конкуренцији