ЧАЈЕВИ ЧУВАЈУ ДОБРО ЗДРАВЉЕ: Радета Травара из Параћина сви знају и код њега траже лек

Зорана Рашић

16. 01. 2022. у 08:38

НАЈПОЗНАТИЈИ поморавски травар Радован Милетић ушао је у девету деценију живота, али нема намеру да прекине да се бави сакупљањем лековитог биља и прављењем чајева и мелема. Сезона бербе "травки" и вађења корења је од априла до децембра, па су му једино прва три месеца у години "слободна".

ЧАЈЕВИ ЧУВАЈУ ДОБРО ЗДРАВЉЕ: Радета Травара из Параћина сви знају и код њега траже лек

Радован Милетић на параћинској пијаци / Фото З. Рашић

И, мада је управо сад та пауза у њему најважнијем послу, Раде Травар, како га сви зову, зимски предах користи да што чешће буде на пијаци у Параћину са својим купцима.

- Прошла сезона била ми је берићетна као и свих претходних тридесет колико на Ртњу, Честобродици и околини Кривог Вира сакупљам биље. Кренем с пролећа, па редом... Од чистог биља је и чај чист, па кад се лепо осуши, спакује и држи на промаји, не пропада и нема буђи. То зна народ који од мене редовно пазари уместо да чај купе у радњи - објашњава, за "Новости", Радован.

Жалфија, хајдучка трава, пиревина, вранилова трава, црвени здравац, тимијан, мајчина душица, оман, броћ, коприва, слатки и горки пелин... То је само део од осамдесетак врста лековитих травки које познати травар бере и суши. Да су чајеви више него корисни, каже Радован, најбоље показује и његово челично здравље.

Занимљиво је да се Радован није бавио траварством од младости, већ је кренуо тек са педесетак лета. Радио је у параћинској штофари, а онда су кризних деведесетих година наишли свакакви проблеми. Послу се учио неколико месеци код познатог травара. До пре неколико година биље је сушио на тавану стамбене зграде у којој живи, што је прилично неуобичајено. У међувремену, завршио је кућу на Карађорђевом брду, па су услови за прераду биља сад много бољи:

- Промаја је толико јака да се све осуши за три дана. Суви лист потом пакујем у папирне џакове, па тек онда у обичне и стављам их да висе у летњиковцу. Ту нема нимало влаге, тако да чајеви буду одличног квалитета, као и бројни мелеми које правим.

АМАЈЛИЈА И МОЋ РАСКОВНИКА

РАДЕ травар познат је и по амајлијама које одлично иду иако комплетна, од више травки, кошта 1.000 динара. У амајлији, расковник је главна магична биљка која изгледом подсећа на човека:

- Расковник може бити мушки и женски, привлачи снагу и богатство, доноси успех. Још је Вук Караџић писао о његовим моћима, али расте само на високим планинама и врло га је тешко наћи. Чува се у кући у црвеној тканини, а може се исећи његов доњи део и носити тако у новчанику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЖЕЛИТЕ ДА ОДУШЕВИТЕ СВОЈЕ НАЈМЛАЂЕ: Нема бољег избора од овог хотела у Бодруму, а ништа мање се ни ви нећете одушевити