ВИНИЛ ЧУВА МАГИЈУ МУЗИКЕ: Врањанац Петар Димитријевић деценијама сакупља плоче, углавном домаћи поп и рок

Д. РИСТИЋ

04. 01. 2022. у 08:38

ВРАЊАНАЦ Петар Димитријевић већи део живота сакупља грамофонске плоче и истиче да је то хоби за цео живот и страст која никада не престаје. Са својих 50 година живота већ је накупио четири деценије колекционарског стажа.

ВИНИЛ ЧУВА МАГИЈУ МУЗИКЕ: Врањанац Петар Димитријевић деценијама сакупља плоче, углавном домаћи поп и рок

Фото Д. Ристић

Музику је почео да слуша са плоча које је куповао његов отац и то је била музика актуелна седамдесетих година прошлог века: Здравко Чолић, "Бијело дугме", "Битлси", "Бони ем", "Аба"... Те винилне стварчице пуне музичке магије убрзо су га заокупиле толико да је почео и сам да их купује, формирајући полако сопствени музички укус. Прелаз из седамдесетих у осамдесете је била епоха експанзије домаћег рокенрола и његовог креативног врхунца, тако да су му неке од тада купљених плоча и даље међу најдражима, пре свега први албуми "Рибље чорбе" и "Азре".

Иако има читаве колекције албума "Цепелина", "Клеша", Бон Џовија, Билија Ајдола и других, домаћа поп рок продукција је окосница Петрове колекције која броји око 1.500 лонгплејки. На компакт-дисковима слуша углавном музику коју нема на винилима и њих, као ни касете, не убраја у колекцију. Петар има и још око 1.000 синглица које, поред још неколико стотина мање вредних албума, држи спаковане у подруму.

- Простор ми је, као и већини других колекционара, највећи проблем. Плоче захтевају адекватно одржавање и доста простора којег је мало у стану. Такође, сакупљање винила је скуп хоби и тражи посвећеност и време, али и пружа огромно задовољство - каже Петар.

У тинејџерскм периоду је почео систематски и страствено да сакупља виниле, откривши панк, што му је донело надимак Пера Панкер. Период југословенских ратова и санкција узроковао је и стагнацију у Петровој колекцији, али је са интернетом његова страст поново букнула и добила нови замах. Дигитална комуникација омогућила је потрагу за дуго жељеним издањима.

Винилне плоче су последњих година поново у моди, потражња расте, па дискографске куће, поред нових наслова, објављују и реиздања старих албума. Петар каже да су таква издања драгоцена за попуњавање колекције. И поред високих цена, њима не може да одоли, нарочито ако се ради о винилима у боји, што је све чешћи случај. Нову музику, каже, слабије прати и не сакупља, али још има довољно старијих наслова које тражи.

УЖИВАЊЕ У ПУЦКЕТАЊУ

СЛУШАЊЕ и сакупљање квалитетне музике има једино смисла на винилу. Пуцкетање плоча у ери свеопште дигитализације прави је мелем за душу. Сигурно је да музика најдостојанственије стари на винилу, који чува оно најдрагоценије - магију - закључује Петар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

НИЈЕ ЈОШ КРАЈ ЕПИДЕМИЈЕ: Четворо заражених у Врању, међу њима и дете