ПЕВАЧИЦЕ ЛОВЕ ЛЕПЉИВИМ МАМЦИМА: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије упозорава на незаконито хватање птица

Љ. П.

09. 12. 2021. у 15:16

ЧЛАНОВИ Тима за борбу против криволова из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС), од петка, 3. децембра, до недеље, 5. децембра, истраживали су незаконито хватање, поседовање и трговину дивљим птицама певачицама на југу Србије.

ПЕВАЧИЦЕ ЛОВЕ ЛЕПЉИВИМ МАМЦИМА: Друштво за заштиту и проучавање птица Србије упозорава на незаконито хватање птица

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије

За свега три дана, како наводе у саопштењу, пронађени су докази за 34 случаја кршења закона, а у три наврата полицијски службеници су поступали након пријава.

- Знали смо да је овај вид угрожавања птица заступљен на југу Србије, али смо заиста шокирани оним што смо затекли на терену каже Милан Ружић, извршни директор Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. - Атари насеља око Лесковца, Бојника, Лебана и Власотинца, препуни су локација на којима се птице криволове, углавном хватањем на лепљиве мамке. Осим што је евидентно кривично дело, хватање птица на лепак је изузетно брутално јер када се улепе, птице често остану без делова тела или угину од стреса и повреда.

Строго заштићене дивље птице у Србији се, како даље наводе у ДЗППС, масовно изловљавају уз помоћ клопки, мрежа, лепка и других законом недозвољених средстава. Хватањем живих птица у природи посебно се истичу одгајивачи дивљих птица певачица. Многи одгајивачи, наводи ДЗППС у саопштењу, јединке дивљих зеба укрштају са канаринцима и другим сродним врстама, тиме практикујући такође законом забрањено „бастардирање“.

Према доступним подацима, најчешће жртве међу птицама су оне из породице зеба попут чешљугара, чишка, зимовке, конопљарке и зелентарке. Законом о заштити природе, забрањено је хватати, убијати, држати у заточеништву строго заштићене врсте животиња у свим фазама биолошког циклуса, оштећивати или уништавати њихове развојне облике, јаја, гнезда и легла, као и подручја њиховог размножавања и угрожавати њихова станишта. Хватање строго заштићених дивљих птица зарад држања у кавезима и незаконите продаје је кривично дело за које је запрећена казна затвора до три године.

- Наши ранији подаци указивали су да криволовци годишње у Србији ухвате 8.000 до 10.000 живих птица певачица које завршавају на црном тржишту у Србији и широм Европе – рекао је Алекса Вукићевић, орнитолог из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. - Сада можемо да кажемо да се у Србији годишње изловљава најмање 80.000 до 100.000 јединки дивљих зеба.

Уместо хватања и продаје, ДЗППС предлаже да се организују акције прихране птица, посебно у зимским месецима, када у природи понестане хране, и многим јединкама је отежано преживљавање. У таквим условима, како наводе, појединци, групе, образовне институције, организације цивилног друштва, нарочито ловци, могу помоћи да се спасу цела јата, а да се при томе ужива у лепотама разноликог света птица.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)