АСФАЛТ ЗА СТАРЕ СТАЗЕ КИРИЏИЈА: Пут Штитково-Анатема чека пролеће, радови ушли у државни пројекат

Драгољуб Гагричић

05. 12. 2021. у 07:13

СТОЧАРИ и ратари на падинама Чемернице, Јавора и Мучња чекају пролеће "к'о озебли сунце". Надају се наставку радова на путу од Штиткова у нововарошкој до Анатема у ивањичкој општини, прекинутим још пре непуних шест деценија.

АСФАЛТ ЗА СТАРЕ СТАЗЕ КИРИЏИЈА: Пут Штитково-Анатема чека пролеће, радови ушли у државни пројекат

Бујице носе пут испод Чемернице / Фото Д. Гагричић

- Међу пројектима за које очекујемо помоћ државе је и последња деоница макадама на путу од Нове Вароши до Ивањице. Ови радови су пре две године ушли у државни пројекат "Србија до 2025.". Ширина коловоза је четири метра, а траса дуга 10 километара коштала би око 100 милиона. Бројни су економски разлози градње, у првом реду развој пољопривреде и туризма - каже Радосав Васиљевић, председник општине Нова Варош.

Пре десетак година су мештани села с обе стране некадашње "старе границе" (до ослобођења 1912), који су везама и пословима упућени једни на друге, покренули иницијативу да се асфалтом на некадашњим кириџијским стазама повежу две општине, да увачки део Старог Влаха буде ближи оном моравичком и Драгачеву. Урађен је и пројекат, који чами у фиокама "Путева Србије".

- Иако су на путу испод Чемернице бројне локве и рупе, овуда пролази стотине возила. Превози се кромпир, малина, купина, бели мрс, грађа, дрва, сточна храна, стотине грла стоке, од јагњади до бикова, иде на Пештер или Златибор. Држава и власти су се огрешиле о народ овог краја - истиче Владета Несторовић (75), из ивањичког села Маскова.

Пројектом је планирано да се од пута Штитково-Анатема са Кадине стени до Камене чесме према Кушићима гради крак пута дуг четири километра.

Уз захтеве да се колико-толико олакша живот у врлетима, мештани подсећају да је коначно ред да се исправи неправда.

Договор две општине чека машине / Фото Д. Гагричић

- Кулуком је 1962. године започело ручно копање и калдрмисање, "поткивање" каменом пута Штитково-Кадијача-Укочница. Домаћинства из седам села су неколико година на трасу запрегама, углавном дрвеним колима, довлачила по 10 кубика камена. Радови су извођени уз помоћ парног ваљка и дробилице за камен, коју је покретао мотор "аран" - сећа се Михаило Перошевић (72), из Штиткова.

Дрва има у изобиљу / Фото Д. Гагричић

ВЕЗА КРАЋА 56 КИЛОМЕТАРА

РЕКА намерника која стиже на старовлашке планине и језера пролази макадамским путем Анатема-Штиткова. Уз лакши и бржи превоз, мештани кажу да је овуда пут од Београда и Чачка, уместо заобилазног преко Златибора, до Штиткова, Трудова, Дебеље, Божетића и околних села краћи за 56 километара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)