КУЛТУРА МОРА БИТИ ДОСТУПНА СВИМА: Покрајинска секретарка у Вршцу, на обележавању дана особа са инвалидитетом

Ј.Ј.Баљак

03. 12. 2021. у 22:29

ИНКЛУЗИВНОМ представом „Деда и репа (без репа) или представа без краја са упутством за употребу“ данас је у Вршцу на јединствен начин обележен Међународни дан особа са инвалидитетом.

КУЛТУРА МОРА БИТИ ДОСТУПНА СВИМА: Покрајинска секретарка у Вршцу, на обележавању дана особа са инвалидитетом

NP Sterija

Премијери у вршачком НП „Стерија“ присуствовала је и покрајинска секретарка за културу Драгана Милошевић, будући да су управо они финансијски подржали тај пројекат, који су заједнички извели вршачки ЕДУ театар и Удружење за бригу о МНРО „Отворено срце света“.

-Ми смо ту као ваша делимична подршка и у наредним годинама ту подршку морамо учинити још снажнијом. Јер, култура и све остале наше институције морају бити доступне свима. То је наше трајно опредељење и од тога нећемо одустати – поручила је Милошевић окупљеним особама са потешкоћама у развоју, њиховим родитељима и људима који са њима раде.

Управо су они данас били главни актери дечје представе, коју је председница ЕДУ театра Бојана Иванов Ђорђевић направила по мотивима приче „Деда и репа“.

-Направити инклузивну представу је изузетно узбудљиво, јер не хвата се свако у коштац са специфичним популацијама, као што су ментално недовољно развијене особе. Људи се од њих врло често, свесно или несвесно, ограђују. Зато је мени био још већи изазов да радим са њима – рекла је ауторка представе.

Пре одигравања представе у позоришном фоајеу отворена је изложба "Инклузија у театру“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)