ПРОТИВ ГРИПА ВАКЦИНИСАНО ОКО 2.000 ПАРАЋИНАЦА: Постоји могућност избора, највише дато „ваксигрипа“

З.Рашић

02. 12. 2021. у 16:07

ЗА ИМУНИЗАЦИЈУ становништва против сезонског грипа Дом здравља у Параћину добио је укупно око 4.500 доза вакцина, а за око месец и по дана различитим цепивима вакцинисало се око 2.000 особа.

ПРОТИВ ГРИПА ВАКЦИНИСАНО ОКО 2.000 ПАРАЋИНАЦА: Постоји могућност избора, највише дато „ваксигрипа“

Фото. З. Рашић

- Према пресеку са јучерашњим даном, дато је 1.867 доза „ваксигрипа“, 91 „инфлувак“ и 39 доза домаће „Торлакове“ вакцине „торвакс флу“ која има и ограничења, односно даје се између 18. и 65. године. Ове две друге вакцине, „ваксигрип“ и „инфлувак“ су четворовалентне вакцине и прво нам је стигло 2.000 доза „ваксигрипа“ које смо практично утрошили. Сад зато настављамо са „инфлуваком“, која је веома слична вакцина – каже др Ивана Марјановић, координаторка за вакцинацију, иначе начелница Службе опште медицине.

Фото. З. Рашић

Др Ивана Марјановић

Ове сезоне, према њеним речима, интересовање за имунизацију против грипа у Параћину је уобичајено.

- Ко се претходних година вакцинисао, урадио је то и сада, уз могућност избора. Махом су то старији суграђани са хроничним болестима, мада има и других, радно активних. У општини Параћин се иначе пред сезону грипа вакцинише између 2.000 и 2.500 људи. Вакцина има довољно, а вероватно ће моћи да се прими до краја децембра – додаје др Марјановић.

Фото. З. Рашић

Дом здравља Параћин

Могуће је чак истог дана вакцинисати се и против ковида и против инфлуенце, како је наведено у стручно-методолошком упутству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)