ЗАШТО ПРЕШЕВО ПРЕДЊАЧИ ПО ВАКЦИНАЦИЈИ: Једно од највећих жаришта на југу Србије стигло до спорадичних случајева заражавања

Ј. СТОЈКОВИЋ

02. 12. 2021. у 17:04

ОПШТИНА Прешево већ десетак дана не бележи ниједан случај новооболелих од короне, а месец дана уназад сви статистички подаци везани за пандемију су у сталном паду.

ЗАШТО ПРЕШЕВО ПРЕДЊАЧИ ПО ВАКЦИНАЦИЈИ: Једно од највећих жаришта на југу Србије стигло до спорадичних случајева заражавања

Фото Новости

А, пре само неколико месеци, овде је било највеће жариште на југу Србије.

С обзиром на то да у Прешеву нису примећени нарочито већа дисциплина и поштовање епидемиолошшких мера, него у другим деловима земље, епидемиолог врањског Завода за јавно здравље др Слађан Станковић верује да ова општина може бити репер када је у питању значај вакцинације.

- Током августа је овде забележено чак 475 нових случајева, некада и по 30 дневно, што је за малу средину забрињавајуће. Када се посматра читав округ, овде је било највише оболелих, а вакцинисало се 47 одсто становништва - каже др Станковић.

Др Слађан Станковић, Фото Ј. С.

Тадашња "катастрофална епидемиолоша ситуација" се оправдавала доласком великог броја гастарбајтера, затим одржавања масовних свадби и других врста весеља, а већ у септембру - када вакцинација постаје нека врста услова за путовања, али и због великог броја преминулих и оболелих - у Прешеву је број оних који су прихватили бесплатну имунизацију нагло порастао.

- За месец дана је вакцинисано још око 16 одсто, па смо тако ушли у октобар, током којег је у Прешеву забележен укупно 41 нови случај. Паралелно са порастом броја вакцинисаних, дакле, смањује се и број оболелих, па их је у новембу укупно било само 16 - појашњава др Станковић.

А, најновији подаци Завода за јавно здравље показују да је у Прешеву вакцинисано чак 78 одсто становништва, што општину - по овом критеријуму - сврстава међу најбоље у читавој Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)